Do výběrového řízení na stavitele Centra sociálních služeb se přihlásily společnosti z Krnova a Šumperku. Krnovská jde podle dostupných informací do soutěže s cenou 51,7 milionu korun, ta ze Šumperku podala nabídku ještě o šest milionů korun nižší.

Předpokládaná hodnota zakázky bez DPH přitom byla 56 a půl milionu korun. Třetinu nákladů pokryje dotace.

Výběrová komise patrně žádného z uchazečů nebude muset vyřadit. Při kontrolách předložených rozpočtů dosud na žádnou znepokojivou skutečnost nenarazila. „Zatím to vypadá, že budeme hodnotit dvě nabídky," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

O zakázku se původně zajímalo více uchazečů, mezi nimi i velcí hráči ve stavebnictví. Důvod, proč se soutěže neúčastnili, zajímal i jesenickou radnici.

„Vesměs to byly kapacitní důvody a jiné. Naznačovali, že stavební trh v poslední době poměrně ožil. Měli rozpracováno několik nabídek a ve finále rozhodli o jedné či dvou, které podají," sdělil místostarosta Halas.

Po zřízení domova, kde by měli senioři zajištěnu nepřetržitou péči, dlouhodobě volá řada obyvatel města. Sepsali za tímto účelem i petici. Počet podpisů pod ní se blíží tisícovce.

„O maminku jsme se starali pět let, dokud to šlo. Pak to už ale nebylo možné, protože byla ležící. Jednak to neumožňovaly naše fyzické schopnosti, neměli jsme ale ani potřebné lékařské znalosti," popsala letos v lednu své zkušenosti seniorka Jarmila Vyhlídalová.

Centrum sociálních služeb pomůže desítkám rodin z Jeseníku či okolních vesnic. Nejbližší zařízení nabízející komplexní péči nyní existují v Kobylé nad Vidnavkou, Zlatých Horách či Vrbně pod Pradědem. Všechny obce jsou od Jeseníku vzdálené přes dvacet kilometrů.

V centru sociálních služeb má vzniknout čtyřiačtyřicet lůžek. Část z nich se bude nacházet v nově vybudované přístavbě penzionu pro seniory v Beskydské ulici, zbytek vznikne ve stávajícím objektu přeměnou chráněného bydlení.

„Cesta k vybudování domova trvá téměř dvacet roků," poznamenal před časem ředitel Penzionu pro seniory Jeseník Jan Rotter.