Město může začít zařízení budovat díky zastavení projektu aquaparku. Na stavbu centra pro seniory radnici zůstanou peníze. Pustí se i do oprav ulic Komenského a Školní a revitalizace areálu bývalého kláštera v centru města.

Po zřízení domova, kde by měli senioři zajištěnu nepřetržitou péči, dlouhodobě volá řada obyvatel města. Sepsali za tímto účelem i petici. Aktuálně je pod ní podepsáno 961 lidí.

„O maminku jsme se starali pět let, dokud to šlo. Pak to už ale nebylo možné, protože maminka byla ležící. Jednak to neumožňovaly naše fyzické schopnosti, neměli jsme ale ani potřebné lékařské znalosti," popsala své zkušenosti seniorka Jarmila Vyhlídalová.

Na Západě se o staré lidi často starají profesionální pečovatelé, které rodina platí. Na to ale na Jesenicku lidé peníze nemají. „Ráda bych to udělala, ale kde bychom na to z důchodu vzali?" ptá se Jarmila Vyhlídalová.

Centrum sociálních služeb pomůže desítkám rodin z Jeseníku či okolních vesnic. Nejbližší zařízení nabízející komplexní péči nyní existují v Kobylé nad Vidnavkou, Zlatých Horách či Vrbně pod Pradědem. Všechny obce jsou od Jeseníku vzdálené přes dvacet kilometrů.

Rodiny tak situaci řeší, jak se dá. Svého příbuzného se v některých případech snaží umístit do nemocnice.

„Stav nemocného se po zdravotní stránce nezhorší, ale na rodině vidím, že nemá sílu se o něj dále starat. Příbuzného umístí do nemocnice a pak se začne řešit sociální otázka," řekl jesenický zastupitel a lékař Ivan Milota.

V centru sociálních služeb vznikne čtyřiačtyřicet lůžek. Část z nich se bude nacházet v nově vybudované přístavbě penzionu pro seniory v Beskydské ulici, zbytek vznikne ve stávajícím objektu přeměnou současného chráněného bydlení.

„Cesta k vybudování domova trvá téměř dvacet roků," poznamenal ředitel Penzionu pro seniory Jeseník Jan Rotter.

Kapacita čtyřiačtyřiceti lůžek bude podle jeho názoru dostačující. Pokud by ji v budoucnu bylo třeba navýšit, nebude problém šestnáct zbývajících lůžek chráněného bydlení v penzionu v Beskydské ulici změnit na lůžka s komplexní péčí.

Zastupitelé dali ve čtvrtek 23. ledna zelenou nejen centru sociálních služeb, ale i dalším dvěma investicím, na které město získalo dotační peníze.

Jedná o revitalizaci areálu bývalého kláštera svaté Voršily, kde dnes sídlí základní škola. Podoba komplexu by se měla přiblížit historickému vzhledu známému ze starých fotografií.

Město se chce rovněž pustit do opravy ulic Komenského a Školní. Obě patří k nejzanedbanějším v centru města. Denně tudy míří do školy desítky gymnazistů. Práce se nedotknou jen povrchů, vodaři a plynaři v těchto úsecích také vymění sítě.

„Vedení jesenického gymnázia dlouhou dobu apelovalo na to, aby se město oběma ulicemi zabývalo. A to nejen kvůli jejich zanedbanému stavebně-technickému stavu, ale i z důvodu jejich zklidnění a zvýšení bezpečnosti," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Se všemi investičními akcemi si bude muset město pospíšit. Jak centrum sociálních služeb, tak rekonstrukci ulic musí stihnout do poloviny roku 2015. Stejný termín platí pro revitalizaci areálu kláštera voršilek. Město chce nicméně v tomto případě práce stihnout již během letošních letních prázdnin.