Už na podzim řidičům podobné problémy odpadnou. Dělníci křižovatku přebudují na kruhový objezd. Stavět by se mělo začít už za několik týdnů. Než bude rondel hotový, budou se ale motoristé muset smířit s uzavírkami a objížďkami.

„Ve špičce už tudy ani nejezdím. Odbočit doleva trvá hrozně dlouho, zvlášť když od nádraží jede kolona aut, která se předtím vytvořila u přejezdu. Navíc jsou blízko křižovatky z každé strany frekventované přechody, kde auta musejí dávat přednost chodcům, což dopravu ještě zpomaluje. Raději to objíždím po Třešňové ulici. Mám vypočítané, že to vyjde rychleji. Kruhový objezd tady měl být už dávno," řekl řidič Jiří Holub, který kritickým místem projíždí i několikrát denně.

Olomoucký kraj, který spolu s městem vypisoval veřejnou zakázku na rekonstrukci křižovatky, už vybral vítěze. Stala se jím firma Strabag, která nabídla cenu necelých 16,9 milionu korun s daní z přidané hodnoty.

Většinu peněz bude platit kraj. Na město připadne z této částky jen asi sedm set tisíc korun. Kraji se navíc podařilo ušetřit. „Předpokládaná cena před zahájením zadávacího řízení na základě rozpočtu projektanta činila přibližně 17,7 milionu korun, takže úspora v tomto případě dělá rovných osm set třicet tisíc korun," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Práce by se měly rozběhnout během několika týdnů. „Smlouva s vítězným uchazečem bude podepsána ihned poté, co uplyne lhůta pro podání námitek. Zahájení předpokládáme na konci června, případně začátkem července. Ve smlouvě bude sjednána doba na zhotovení díla sto pět dnů," doplnila Kamila Navrátilová.

První řidiči by tak po novém kruhovém objezdu měli projet někdy v říjnu. Přestavba křižovatky si ale vyžádá uzavírky a dopravní omezení.

Objízdná trasa povede Bezručovou ulicí, která prošla v nedávné době celkovou rekonstrukcí a dostala i nový povrch. Dělníci navíc upravili křižovatku s Dvorskou ulicí. Ta je nyní přehlednější a přibyl na ní také odbočovací pruh doleva z Bezručovy ulice. Dělníci navíc snížili vysoký práh na křižovatce, aby tudy mohly projet i autobusy.

„Opravě asfaltového povrchu silnice předcházelo položení nových inženýrských sítí – od rozvodů plynu přes optické sítě až po vodovodní řad a kanalizace. Dělníci také obnovili a rozšířili veřejné osvětlení, doplnili dešťové vpusti a opravili ty stávající," popsala práce na rekonstrukci Bezručovy ulice mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.

Práce přišly přibližně na 8,3 milionu korun. Z toho 3,3 miliony korun na nový povrch silnice uhradili správci inženýrských sítí. Město zaplatilo přibližně pět milionů korun na nové dláždění chodníků a opravu veřejného osvětlení.

V Zábřehu to letos nebudou jediné uzavírky a omezení. Už v brzké době se začne s dlážděním Radniční ulice. Na několika místech ve městě se navíc pracuje na rekonstrukci kanalizace.