U vstupu do chléva bylo plno. Člověk se běžně k dojení nedostane. Proč si tedy tuhle dovednost nevyzkoušet, když nehrozí kopanec od nespokojené dojnice? O umělé vemeno naplněné vodou byl velký zájem. Zejména muži se pustili do závodu, který z nich zvládne během dvou minut nadojit co nejvíce. „Jen do mě. Jsem připraven,“ halekal jeden z odvážlivců a pustil se do práce. „V reálu by ho krávy hodně dokopaly,“ zhodnotil snažení rozhodčí Pavel Žák.

Do dálky se pak linula vůně z kotlíků, kolem kterých se točili kuchaři. Jejich cílem bylo připravit co nejlepší kotlíkový guláš. „Ve vaření se vyžívám,“ prozradila Jaroslava Hřebíčková. Kolem plotny se doma rád točí i místostarosta Jeseníku Jiří Staňa (SZ). „Vařím dobře a rád,“ prohlásil sebevědomě. U kotlíku zdatně sekundoval Michalovi Procházkovi. „Rozhodli jsme se, že uděláme klasický guláš, jemně ostrý a přidáme tajnou ingredienci,“ odmítl prozradit recept na specialitu Procházka. Návštěvníci ale nemuseli čekat, až se dovaří kotlíkový guláš. Organizátoři pro ně kromě kulturního programu připravili spoustu dobrot. Hlad mohli hosté ukonejšit gulášem, steaky, specialitami z ovčího sýra či grilovaným jehněčím.