„Dodavatelská firma nám dílo předá v úterý a zatím nic nenasvědčuje tomu, že se objevily nějaké komplikace, sjednaný termín platí,“ uvedl ředitel Podniků města Šumperka Patrik Tomáš Pavlíček.

Velkou rekonstrukci stadionu, která obnášela především výměnu střechy, instalaci vzduchotechniky a nových rozvodů včetně protipožárního systému, provázely nemalé peripetie. Záhy se totiž ukázalo, že střešní konstrukce byly v daleko horším stavu, než se čekalo.

A to i přesto, že ještě před začátkem prací je zkoumali odborníci. Skutečnost se ale ukázala teprve až po rozebrání staré střechy. Nosníky bylo nutné vyztužit železem, kterého pro tento účel padlo dobrých dvacet tun. Dodavatelská firma se navíc v létě potýkala s nedostatkem svářečů, kteří jsou v současnosti velmi žádaná profese.

Budoucí podoba wellness v prostorách správní budovy jesenického koupaliště.
Na jesenickém koupališti vzniká městské wellness. Takto má vypadat

V poslední řadě stavbaře potrápilo i deštivé počasí.

Původní termín, kdy měla dodavatelská firma Morys předat hotovou zakázku byl na konci září, Pak se ještě o měsíc prodloužil. S výrobou ledu se začalo minulý týden. Práce budou ale ještě pokračovat, ty už ale řemeslníci provedou za provozu.

„Bude se například instalovat nové ozvučení, které je zatím provizorní a na řadě jsou další dodělávky. To by však už nemělo bránit tréninkům i zápasům,“ dodal Patrik Tomáš Pavlíček.

Náročně týdny mají za sebou také mládežnické týmy, které stejně jako ligoví Draci začínají s přípravou v srpnu.

„Bylo nutné zajistit tréninky na ledových plochách v okolí. Oddíly dojížděly na stadiony do Uničova, Šternberku a Moravské Třebové, s tím ale mimořádně vzrostly náklady na dopravu hráčů,“ uvedl předseda hokejového klubu Mladí Draci Luboš Cekr, který je zároveň šumperským zastupitelem.

Město proto mládežnickému hokeji, který zahrnuje deset oddílů, poskytlo mimořádnou dotaci 700 tisíc korun. Jak Luděk Cekr doplnil, bez tohoto příspěvku by se Mladí draci ocitli v likvidační situaci.

Rychlíková trať Olomouc - Praha ve Střeni na Olomoucku
Stromy ohrožují rychlíky na koridoru. Úřad chce kácet

Poslední etapou velké opravy zimní haly bude zateplení obvodových stěn, které zřejmě přijde na řadu příští rok.

Zimní stadion v Šumperku, který nebyl v optimálním stavu už řadu let, pochází z roku 1969 . První část modernizace dosluhující haly začala loni výměnou technologie na výrobu ledu.