„Zvenku vypadaly některé ještě zachovale, ale když jsme je ze zdi vyndali, zjistili jsme, že uvnitř se drolí a jsou v podstatě téměř duté. V těch nejspodnějších se zabydleli mravenci, kolem se to jimi jen hemžilo," řekl Jaroslav Lakomý, specialista na opravu památek, kterého obec Velké Losiny na rekonstrukci najala.

Nové až sedm metrů dlouhé trámy jsou nařezané přesně na míru z kmenů obřích sto padesát let starých smrků z Rýmařovska. Výměna postupuje po jednom trámu odspodu nahoru; po několikerém nátěru nebude poznat, že část stěny je nová. Oprava si vyžádá půl milionu korun, z větší části ji uhradí dotace státu a kraje.

Žárovský kostelík byl vybudován v roce 1611, ale trámy jsou zřejmě mnohem starší. Dávní stavitelé totiž použili dřevo ze strženého kostela ve Velkých Losinách, kde Žerotínové nechali vybudovat nový zděný kostel s hrobkou. Dřevo vystačilo na tři dřevěné kostelíky - vedle Žárové i na svatostánek v Maršíkově a Klepáčově.

Do opravy prvních dvou vložila obec Velké Losiny během posledních deseti let téměř dva miliony korun. Mají nové střechy a podlahy, maršíkovský má i nové lavice.

„Opravený kostelík v Žárové chceme znovu otevřít slavnostním koncertem houslisty Jaroslava Svěceného v neděli 30. září," informoval starosta Velkých Losin Norbert Pfeffer (ČSSD).