Ve volných dnech tak děti dostanou možnost zábavy a rodiče alespoň nemusejí mít obavy, že jejich ratolesti budou trávit dlouhé hodiny bez dozoru.

Zajímavý program připravila šumperská Vila Doris. V pondělí ve volnočasovém centru na Komíně začínají Řemeslnické prázdniny. Děti si v pondělí dopoledne mohou přijít vyrobit keramický hrníček, v úterý se zase seznámí s technikou tkaní a zkusí si namalovat obrázek na sklo.

Ve středu pak přijde na řadu korálkování a výroba ručního papíru. Řemeslnické prázdniny ve čtvrtek zakončí výroba pouťového perníku. Do každé dílny děti zaplatí vstupné čtyřicet korun.

Pokud děti nelákají řemesla, ve čtvrtek i v pátek si mohou zahrát nejrůznější deskové strategické hry. „Děti se do jednotlivých dílen nemusejí hlásit předem, některé dny tady sice máme plněji, ale nehrozí, že by se na někoho místo nedostalo,“ řekla Zuzana Vavrušová ze šumperské Vily Doris.

Otevřenou hernu v městském domě a dětí najdou také školáci v Zábřehu. Přibližně desítka dětí odjede s lyžemi na pobytový tábor v Hynčicích pod Sušinou, ostatní mohou v herně trávit čas třeba od rána do večera.

„Děti se mohou bavit v herně samy za dozoru pedagogů, ale připravujeme také různé programy. Podle našich zkušeností se ale vždy zájem liší v závislosti na počasí. Pokud nebude venku pěkně, čekáme, že dětí přijde hodně,“ sdělila vedoucí zábřežského Domu dětí Jana Valová.

Na odpolední hodiny připravuje bohatý program také Dům dětí v Mohelnici. Zájemci si mohou vybrat z různých sportovních aktivit včetně návštěvy plaveckého bazénu.

Podrobné programy lze najít na internetových stránkách jednotlivých zařízení.