Všechny zdejší školáky čeká v letošním roce zpříjemnění výuky, ať se jedná například o nové moderní pomůcky či různé zájmové kroužky. Starší školáci se mohou také zúčastnit výletu do zahraničí.

Největší investicí je ale modernizace starého sportovního hřiště, do nějž město jako zřizovatel investuje miliony korun. „Hřiště bude hotové do října," uvedl ředitel školy Petr Málek.

Pořádně rušno bylo i v malotřídce v Hrabové. Ta se během prázdnin rozrostla ze dvou na tři třídy. Včera tady totiž uvítali hned dvanáct prvňáčků, což je nejvíce za mnoho let. Za dva roky se počet žáků v Hrabové zvýšil o třetinu.

Prvňáčci tak budou mít samostatnou třídu, která vznikla ve školní družině. „Šlo nám hlavně o zachování kvality výuky. Při jakékoliv kombinaci ročníků by nám vycházelo v každé třídě přes dvacet dětí," vysvětlila ředitelka školy Jana Vondálová.

Rozrostl se také pedagogický sbor. Nově zde mají v každé třídě svého pedagogického asistenta a navíc ještě školního asistenta.

Před lety přitom škola bojovala o holé přežití. „Po sametové revoluci bývalo ve škole dohromady jen něco málo přes dvacet dětí a museli jsme tehdy v zastupitelstvu řešit otázku jejího zachování. Díky tomu, že zde přibylo mnoho stavebních parcel, přišly do obce mladé rodiny a dnes se škola o svou budoucnost obávat nemusí," řekl starosta Hrabová Jiří Linhart, který přišel školáky po prázdninách přivítat.

Škola je známá široko daleko svou rodinnou atmosférou. Žáci učitelkám tykají a říkají jim přezdívkami. Škola také nabízí spoustu aktivit i pestré vyučování. I díky tomu sem dojíždějí také děti z okolních vesnic.

Na hrabovské školáky čeká zajímavý program hned v prvních dnech a týdnech. Už dnes vyrazí ke svatému Josefu nad obcí, příští týden mají na programu naučný program zaměřený na poznávání zvířat nebo sběr papíru. Na konci měsíce se pak mohou těšit na den s olympionikem, protože v loňském školním roce uspěli v Olympijském víceboji, soutěži pořádané Českým olympijským výborem.

Třicítku nových prvňáčků přivítali včera na rapotínském pracovišti Základní školy údolí Desné. Na slavnostním shromáždění ve školní tělocvičně dostali na uvítanou psací tabulku a pamětní list, ve třídách pak na ně čekaly sešity, učebnice a kufřík se školními potřebami.