„Odsouzenému soud vyhověl a rozhodl o jeho přeřazení z věznice se zvýšenou ostrahou do zařízení s ostrahou," sdělil mluvčí šumperského soudu Milan J. Lipenský.

Odsouzený Příhoda se tak stěhuje do věznice typu C, kde je o stupeň mírnější režim, než na Mírově. Odsouzení se ve věznici pohybují výhradně pod dohledem zaměstnanců vězeňské služby, ale mohou pracovat uvnitř zařízení.

Pod dohledem dozorců se odehrávají i návštěvy, ředitel ovšem může jednou za dva měsíce udělit kázeňskou odměnu formou opuštění věznice až na čtyřiadvacet hodin.

O přeřazení do stejného typu vězení před časem žádal v době svého nedobrovolného pobytu na Mírově také doživotně odsouzený Jiří Kajínek, šumperský soud mu ale nevyhověl.

Zavraždil manželku a tetu

Václav Příhoda se před deseti lety v Krnově dopustil dvojnásobné vraždy, za což mu soud v roce 2008 uložil výjimečný pětadvacetiletý trest. Příhoda tehdy zavraždil svou manželku, kterou brutálně ubil před rodinným domem. O několik okamžiků později zaútočil na její tetu, kterou střelil do hlavy. Také ona zemřela. Důvodem masakru měly být spory týkající se rozvodu.

U soudu se Václav Příhoda k činu nedoznal, ale svědčila proti němu řada nepřímých důkazů. Jak se před osmi lety předseda senátu ostravského krajského soudu Jiří Richter vyjádřil, Příhoda naprosto zbytečně zmařil životy dvou žen pouze k uspokojení svého ega.

Nemohl totiž unést, že o rozvod požádala jeho manželka. Soud mu také prokázal, že svůj čin pečlivě plánoval.