„V případě Šumperka se jedná o dvacet budov, pro které v současné v současné době štítky opatřujeme tak, jak nám ukládá zákon. V budoucnu je musíme pořídit i pro nové městské budovy, případně rekonstruované nemovitosti v majetku města. Energetické průkazy budou stát městský rozpočet sto až dvě stě tisíc korun," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

Podle zákona musí obce vybavit štítky všechny stavby, ve kterých vykonává takzvanou výkonnou moc. Nařízení se ale stejně tak vztahuje i na hasičské zbojnice nebo policejní stanice. Povinnost opatřit si energetické průkazy vyvstane postupně také vlastníkům starších nemovitostí při přestavbách, prodeji i pronájmech bytů. Původně měly štítky dostat jen stavby, které jejich majitelé chtěli prodat, poslanci však pod tlakem lobbistů jejich zavedení nařídili plošně. Dokonce přehlasovali veto tehdejšího prezidenta Václava Klause, který zákon odmítl podepsat.

Pro řadu firem to ovšem představuje výnosné zakázky, na Šumpersku již například zpracování údajů do energetických průkazů nabízí řada společností i živnostníků.

„Je to stejný nesmysl, jako byla kdysi nařízená šířka silnic a chodníků v obci. Naštěstí to brzy vyšumělo, doufám, že v případě energetických štítků to bude podobné," okomentoval starosta Nového Malína Josef Minář.

Jako ne příliš rozumné vidí štítkování budov i starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek. „Pro obce je to velká finanční zátěž, u nás zaplatíme desetitisíce a to jsme obcí se sedmnácti stovkami obyvatel. Považuji to za zbytečné, v současné době jsou ale obce díky podobným nařízením pod velkým tlakem," domnívá se Pavel Martínek.

Nad dodržováním zmiňovaného zákona dohlíží Státní energetický úřad. Jeho nejbližší pobočka sídlí v Olomouci, tamní inspektoři mohou za nerespektování zákona udělit pokuty v řádech statisíců korun.

Klikněte, obrázek se zvětší
Infografika.