Rozhodli lékaři. Řekli mu, že ještě měsíc bude muset odpočívat. Jenže mezitím skončí sezona.

„Byl jsem před týdnem na kontrole a pan Kolář mi sdělil, že mám prokrvácenou kost v koleni pod chrupavkou. Dal mi měsíc klid. Navíc mi naznačil, že to koleno není v dobrém stavu. Tak mi to vše do sebe zapadlo. Potřeboval jsem to nějak ukončit," řekl Ondřej Bank.

Dodal, že vnitřně byl rozhodnutý už dřív, neustále ho ale někdo nahlodává. Skončí tedy opravdu?

„Pořád ve mně hlodají pochybnosti. V pátek jsem byl rozhodnutý, ale pak jsem ráno vstal a zjistil jsem, že Jarda Jágr dal ve čtyřiačtyřiceti dva góly. Tak jsem si říkal, že v pětatřiceti letech budu vypadat trapně. Ale je to definitivní, zdraví máme jen jedno," ukončil rázně spekulace šumperský sjezdař.

Ohňová pochodeň v Rudě

Konec sportovní kariéry Ondřeje Banka prožívá i jeho fanklub v Rudě nad Moravou. Právě tam na malé sjezdovce ve Štědrákově Lhotě Ondřej začínal. Jeho otec Ivan ho na lyže postavil ve dvou letech.

Vrcholové závody Ondřeje Banka vždy v televizi sledovala řada lidí z vesnice s velkým napětím. Při posledních zimních olympijských hrách v Soči dokonce hořela na zahradě Václava Švédy ohňová pochodeň a výzdobu doplňovaly vlajky s kruhy.

Po návratu tehdy olympionika čekalo na zmíněné zahradě v Rudě na Moravou velkolepé uvítání, které si nenechala ujít početná řada místních.

Skalní fanoušek Václav Švéda byl na poslední zimní olympiádě jako divák. Nyní se chystá doprovodit Ondřeje Banka na jeho poslední závod na mistrovství republiky.

„Rozhodnutí Ondry o ukončení kariéry chápu, ale věřím, že to pro něj muselo být hodně těžké. Vždy jsem ho jako bojovníka s velkým srdcem obdivoval. Samozřejmě ho opět v Rudě chceme slavnostně přivítat, patrně opět u mě na zahradě, jako již několikrát," řekl Václav Švéda.

Dodal, že podrobnosti uvítání chce s Ondrou doladit právě na mistrovství.

„Je nyní hodně zaneprázdněný, má spoustu povinností. Ale na setkání v Rudě určitě dojde," zmínil Václav Švéda.

Školáci u televize

Úspěchy slavného rodáka také občas prožívaly děti v místní základní škole. Fotky lyžaře plnily nástěnky a třeba v den olympijského závodu školáci mimořádně sledovali přenos na televizní obrazovce.

Pevné nervy rodičů

Největší nervy ale vždy zažívali Ondřejovi rodiče. Byly to okamžiky plné obav. Otec Ivan Bank zpočátku svého syna trénoval a dobře ví, co vše se při špičkovém závodě může stát. Při jednom z rozhovorů konstatoval, že si úzkost při sledování syna na světových šampionátech nikdo neumí představit.

Se synem byli rodiče při jeho zahraničních závodech většinou ve spojení prostřednictvím skype. „Hlavně jsem si vždy přál, aby dojel do cíle v pořádku. Nejhorší je, když se na obrazovce zastaví čas, to znamená, že se na trati něco stalo," řekl Ivan Bank.

Jeho vzpomínky na začátek synovy kariéry jsou někdy úsměvné. Tehdy byl ve Štědrákově Lhotě jeden kotvový vlek postavený v Akci Z. Ondrovy tréninky pod vedením otce se někdy odehrávaly i na úkor školy. Brzy ale došlo i na velehorské ledovce a časem se role trenéra ujal Ondřejův bratr Tomáš.

Ceny města Šumperka v kategorii sport

S velkou pravděpodobností se nyní Ondřej Bank stane také držitelem Ceny města Šumperka za rok 2015 v kategorii sport. „Ondřej Bank je na cenu města v této kategorii nominovaný. O udělení ceny budou rozhodovat zastupitelé ve čtvrtek," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

Lyžování s kávičkou

Ondřej se chce nyní především věnovat rodině. S přítelkyní Terezou čeká druhý přírůstek do rodiny. Více času bude mít i na svou firmu, která vyrábí lyžařské vybavení. Trenérské ambice zatím nemá, i když je nevylučuje.

„Lyžování si teď budu užívat nejlíp někde v restauraci pod kopcem s kávičkou v ruce," uzavřel s úsměvem jednu dlouhou kapitolu svého života dnes už bývalý sjezdař.