Jeden z bytů, které vznikly úpravou bývalé hospodářské budovy v Palackého ulici, bude obývat Marta Chmelová. Dosud žije v jesenickém penzionu pro seniory, její patro se však brzy přemění na domov důchodců s nepřetržitou péčí.

„I když mám dost roků, snažím se ještě být soběstačná. Abych čekala, až mi někdo uvaří oběd nebo večeři, to si myslím ještě dokážu udělat sama," řekla seniorka.

V domově s nepřetržitou péčí by navíc oproti nynějšku platila výrazně více peněz. „Mám spoustu příbuzných, které ještě chci navštěvovat. Z té tisícikoruny, co by mi zbyla, bych tyto aktivity nemohla uskutečnit," vysvětlila, proč se rozhodla přestěhovat do farního bytu.

V podkroví bývalé hospodářské budovy vedle prodejny nábytku vzniklo sedm bytů. Čtyři z nich jsou bezbariérové. Budou sloužit seniorům a lidem se zdravotním omezením.

Zbývající tři byty jsou menší a mají samostatný vchod. Sloužit budou ekonomicky slabým lidem: matkám, jimž hrozí odebrání dětí, odchovancům dětských domovů, propuštěným vězňům po resocializačním programu či lidem ze sociálně vyloučených lokalit. Byty budou moci využívat maximálně dva roky.

„Uvažovali jsme, jak naložit s potenciálem nevyužité budovy. Líbilo se nám, aby sloužila pro sociálně slabší lidi, kteří na tom nejsou finančně nejlépe," objasnil důvod vybudování bytů jesenický kněz Pavel Schwarz. Objekt navíc potřeboval rekonstrukci, ve špatném stavu byla zejména jeho střecha.

Kněz se při výstavbě bytů inspiroval podobným projektem na faře v Liptani na Krnovsku. Jeho iniciativu podpořilo i vedení města. Souhlas samosprávy byl důležitý pro přiznání dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

Na vybudování sedmi bytů farnost od ministerstva získala přes čtyři miliony korun. Další peníze dostala darem od biskupství. Dva miliony hradí z úvěru, který bude splácet patnáct let z výnosu nájemného. Celkem práce vyšly na více než sedm milionů korun.

Podobný model financování posloužil k vybudování šesti bytů na faře v České Vsi. Sloužit budou též sociálně slabším obyvatelům regionu. Příbytky v sobotu 2. května požehnal ostravsko-opavský biskup Václav Lobkowicz.

Marta Chmelová se na nový byt těší. Je totiž výrazně větší než prostory, které obývá nyní. „Byt se mi strašně líbí. Půjdu do většího, hezčího, jsem na výsost spokojená," pochvaluje si seniorka.