Gurmáni se mohou těšit na spoustu pochoutek. Aleš Jankovský například zve na ochutnávku tradiční španělské kuchyně.

„Budeme připravovat paellu s masem a zeleninou, černou rýži s mořskými plody, madridské cocido s cizrnou, slaninou, vepřovým masem a paprikovou klobásou, variace tapas a andaluskou sangrii," popsal, co chystá.

Na festivalu se představí i zábřežská Bezchlebova rodinná konzervárna Via Delicia, tentokrát ale netradičně.

Olin Bezchleba uvaří kotlíkový guláš, s nímž loni zvítězil na slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Zájemci budou moci ochutnat i jeho baby palačinky s výběrem vlastních džemů nebo degustační porce paštik a mas z domácí konzervárny.

Itálie i Řecko

Chybět nebude ani zábřežská restaurace Galleria Ristorante Napoletana, jež se zaměřuje na italské speciality.

„Připravujeme plněné domácí těstoviny, pstruha se sicilskou caponatou a také vynikající domácí dezerty. To vše doplníme ochutnávkou italských vín," prozradil František Pospíšil.

Řeckou kuchyni nabídne Monika Sulasová, která uvaří fasoladu, což je tradiční hustá obědová polévka z velkých máslových fazolí, a upeče i domácí chléb.

„Připravím také zeleninové saláty a domácí kvašenou zeleninu, která výborně doplňuje pokrmy z luštěnin. Vyrobím i sýr Halloumi, který budu grilovat a servírovat s domácí salsou," láká k ochutnávce Monika Sulasová.

Festival Jídlo na ulici se bude konat ve Farní ulici za kostelem svatého Bartoloměje od deseti do osmnácti hodin.

Chybět nebudou ani přednášky, workshopy a program pro děti. Vstup je volný.