Vystoupení špičkových souborů si nenechaly ujít stovky lidí.

„I když letos Festival vojenských hudeb nemá status mezinárodního festivalu, armáda do něj investovala spoustu chuti, času a hlavně píle, protože se tady snaží ukázat to nejlepší. V příštím roce bychom chtěli opět pozvat i hosty ze zahraničí - a už máme potvrzené i účastníky z Polska,“ řekla za organizátory Eva Cajthamlová z Posádkového velitelství v Praze, které je spolu s olomouckým magistrátem tradičním organizátorem akce.

Na pódiu se vystřídala řada souborů - v pátek v podvečer si posluchači užili vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš včetně jeho divácky oblíbené cimbálové muziky, ale i koncert Ondřeje Rumla s Vojenskou hudbou Olomouc.

Bílý kámen, cykloturistická akce ve vojenském prostoru Libavá. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na Bílý kámen, Hefaiston i westernovou show

Program pokračoval i v sobotu.Velkému zájmu se těšila i vystavená vojenská technika Pozemních sil Armády České republiky a Vojenské policie v Olomouci. Lákadlem byl stánek Čestné stráže, u kterého mohli příchozí zhlédnout speciální reprezentační uniformy, ale i pušky pro protokolární akty nebo smuteční samopal.

Rodiny s malými dětmi se zase zastavovaly u techniky vojenské policie a pozornost přitahovala i tvořivá dílna, již zajistila olomoucká radnice. Zajímavé informace se dozvěděli zájemci u prezentačního stánku rekrutačního pracoviště v Olomouci.

Zástupci Československé obce legionářské Olomouc 1 zase představili dobové uniformy 54. pěšího pluku z roku 1919 z éry bojů naší armády na Slovensku proti maďarským bolševikům.

„Představujeme osobní výstroj a výzbroj vojáků a k nejcennějším exponátům patří zbraně a kulomet, jenž patřil do výzbroje naší prvorepublikové armády, ale používal se i za druhé světové války. Raritou je ruský granát z první světové války,“ přiblížil jeden z členů jednoty 6. střeleckého pluku Hanáckého Československé obce legionářské Olomouc 1.

Velký zájem o prohlídku historických zbraní a uniforem ho příjemně překvapil.

„Přicházeli hlavně rodiče s dětmi, a i když jsem si zpočátku myslel, že propagační předměty a věci zase ponesu zpátky domů, nakonec toho tady moc nezbude,“ dodal s úsměvem.

Návštěvnost festivalu si pořadatelé pochvalovali.

„Byli jsme si jisti, že Olomoučané přijdou, protože je tato akce tradičně velmi oblíbená. Lidé se rádi vracejí do dob, kdy byli na vojně a láká je nejen hudební program, ale i vystavená technika. Protože je letošní program více zaměřen na děti, přichází kromě starší generace i spousta mladých lidí,“ řekla Eva Cajthamlová.

Festival měl podle ní přestávku pouze dvakrát – v roce 1997, kdy byly na Moravě povodně, a pak kvůli pandemii v loňském roce.