Podnikatelé na Jesenicku často marně hledají zedníky nebo obráběče kovů. Podle ředitelky Okresní hospodářské komory Jeseník Jany Frankové chybí firmám v součtu desítky takových pracovníků. Problém je navíc dlouhodobý.

„Těchto profesí je na Jesenicku nedostatek. Mezi podnikateli je o ně velký zájem. Několik firem potřebuje obráběče kovů a nemá je odkud brát. Na tento obor nejsou rekvalifikace, podnikatelé jsou ze situace opravdu zoufalí," řekla Jana Franková.

Stává se například, že se ve snaze najít uplatnění hlásí stavebním firmám i vyučení kuchaři.

Situaci na trhu práce mohou zlepšit absolventi jesenické průmyslové školy. Její vedení se snaží technické obory zatraktivnit již mezi žáky základních škol, z nichž se rekrutují budoucí středoškoláci. Díky tomu se v aktuálním školním roce podařilo opět otevřít obor zedník.

„Dva roky jsme neměli ani jednoho zedníka. Hlásili se jeden nebo dva, a tak nebylo možné obor otevřít. Díky novému projektu máme v současné době zedníků osm," řekla ředitelka Středního odborného učiliště a střední odborné školy strojírenské a stavební Jeseník Soňa Fišerová.

V rámci projektu Chci být instalatérem nebo zedníkem škola zakoupila materiál či nářadí a zřídila patnáct cvičných stěn. Na nich si mohou učni vyzkoušet veškerá instalatérská zapojení od boileru až po podlahové topení. Žákům zároveň slouží nová videa s pracovními postupy a učebnice.

Jesenická průmyslovka též investuje do technického vybavení. Do svařovny zakoupila filtrační zařízení a za více než tři a půl milionu korun pořídila dva nové CNC stroje: frézku a soustruh.

Díky novému vybavení a vzhledem k poptávce na trhu práce chce škola od září vyučovat nový obor obráběč kovů. „V orgánech Olomouckého kraje tento záměr prošel, je to obor podporovaný stipendii. Teď je celá věc na ministerstvu, kde by měla také projít," poznamenala Soňa Fišerová.

Ačkoli Jesenicko není vnímáno jako průmyslová oblast, existuje zde řada podniků orientovaných na kovovýrobu. V samotném Jeseníku je to například závod Hard spadající do skupiny Vítkovice Power Engineering. V sousední České Vsi je tradičním zaměstnavatelem Řetězárna.

Hned několik podniků, kde najdou uplatnění kovácké profese, existuje ve Zlatých Horách. Jsou jimi Velobel, Ondřejovická strojírna a Česko-slezská výrobní. Podobné zaměření jako poslední uvedená společnost má též supíkovický Touax.

V roce 2013 zaměstnávaly zmíněné firmy dohromady přes tisícovku pracovníků.