Do regionu přijeli účinkovat na 19. ročník Pekařovské pouti, která se konala ve stejném termínu. V rámci doprovodného programu svého putovního festivalu zahráli na flašinety i v Rapotíně a Ostružné. Podle předsedy Jana Vondry sice ve značně omezeném počtu, zato s nástroji starými i přes sto let.

„Osm nás letos do Pekařova přijelo, do loňska to bývaly dvě až tři desítky flašinetářů. Důvodem je značné zeštíhlení programu místní pouti, která se podle slov organizátorů „vrátila ke kořenům,“ zdůvodnil Vondra, proč se k hostování v Rapotíně dostavili v počtu čtyř flašinetů a šesti lidí.

Většinou se jednalo o účastníky z Prahy nebo Brna, region „zachraňovala“ pouze hráčka a zpěvačka Jaroslava, původem ze Svébohova. Početné posluchače zaujali historickými nástroji, na které zahráli zlidovělé, soudobé i církevní skladby.

„Pěkné překvapení, dobře jim to hraje,“ zhodnotila skupinka přítomných žen.

Muže zase zajímalo fungování nástrojů a děti vše, co se při hraní nějakým způsobem hýbalo. Flašinetáře v dobových oblecích si přítomní nejen vyslechli, ale písně typu „není nutno, aby bylo přímo veselo“ si s nimi i s chutí zazpívali.

Hudebníci si v Šumperku rozdali souboj s veřejností. U Roztančených kotlíků si v rámci probíhajícího Mezinárodního folklorního festivalu poměřili síly ve vaření guláše.
Na folklorním festivalu se nejen tančilo, ale také vařilo.

Autorka: Vladimíra Bartoňová