Na pěší zóně, u radnice, v letním divadle u Vily Doris a na malé scéně U sovy bude možné shlédnout tanečníky z Nového Zélandu, Indie, Thajwanu, Ruska, Itálie, Běloruska, Řecka a Slovenska, chybět nebudou ani české a moravské soubory.

„O Mezinárodní folklórní festival v Šumperku je mezi soubory velký zájem, jeho jméno je známé nejen v České republice, ale jeho věhlas se nese i za hranice státu,“ říká ředitelka festivalu Libuše Drtilová

„Letos se přihlásilo na festival přes padesát skupin, bylo tedy těžké si vybrat. Vždy se snažíme návštěvníkům představit soubory nejen známé a osvědčené, ale i ty, které tady ještě nebyly. Naším cílem je i pomoci poznávat jiné, vzdálenější kultury a tradice,“ vysvětlila Drtilová.

Festival odstartuje ve středu 13. srpna na malé scéně U sovy posezením u cimbálu. Čtvrtek se ponese v duchu dožínek a dechové hudby.

Páteční program bude zahájen na malé scéně vystoupením zahraničních souborů, následovat bude dětské odpoledne, v letním divadle se pak večer mohou diváci těšit na vystoupení všech zahraničních hostů, celodenní program zakončí slavnostní ohňostroj.

V sobotu přijme na radnici starosta města Šumperka Zdeněk Brož zástupce všech souborů, následovat bude představení hostů před radnicí, pěší zóna se promění v roztančenou ulici a celodenní program vystoupení domácích a zahraničních folklórních souborů, přehlídky lidových krojů a tvořivosti se zakončí tradiční veselicí.

„V průběhu festivalu mají návštěvníci možnost seznámit se s prací lidových řemeslníků a jejich výrobky si zakoupit. Je pro ně připravena i anketa, ve které si zvolí nejsympatičtější soubor,“ dodala Drtilová.

Pavla Krobotová