Předvést své umění a uvařit to nejlepší z národních jídel při gastronomické exhibici tří národů odjedou ve čtvrtek do polského Opole studenti z Jeseníku a mexického Monterey, kteří jsou na Potravinářském učilišti v Jeseníku na dvouměsíční stáži.

„Odjíždíme na gastronomickou exhibici, kde se střetnou tři družstva, polské, české a mexické. Každé bude vařit své národní jídlo, i připravovat jídla dalších států,“ uvedla ředitelka Potravinářského učiliště Jeseník Silvie Pernicová.

Český tým tvoří devět studentů z její školy. Mexický všech šestnáct studentů.

„Trénují všichni. Chtějí udělat co nejlepší dojem a při degustaci uspět,“ řekla Pernicová.

Budoucí čeští kuchaři si pro klání vybrali klasickou českou kuchyni.

„Budou vařit staročeskou česnečku, svíčkovou na smetaně a houskové knedlíky. Jako dezert připraví lívance se skořicí, lesním ovocem a zakysanou smetanou,“ prozradila ředitelka.