Hanušovice delší dobu trápí problémoví obyvatelé. Podle místních se skupiny opilých mladých lidí pohybují například u hřiště. U supermarketu v centru města se zase objevily případy žebrání.

V Moravském Berouně jsou se strážníky spokojeniPřed nedávnem zřídil městskou policii Moravský Beroun. Dvojice strážníků zde působí od poloviny loňského roku. Ve městě ležícím na hlavní silnici mezi Šternberkem a Opavou žije řada romských obyvatel, mezi kterými je velká nezaměstnanost. Podle slov starostky Moravského Berouna si místní stěžovali na přestupky či drobné krádeže.
„Se strážníky máme velice dobré zkušenosti. V současné době situaci monitorujeme,
ale odezvy jsou i ze strany občanů velmi dobré. Situace
se zklidnila," konstatovala starostka Moravského Berouna Zdenka Szukalská.
Strážníci městu mimo jiné pomáhají i s neplatiči. Samospráva chce v dohledné době ke strážníkům přijmout
i dva asistenty prevence kriminality.

Na hanušovickém nádraží řešili na konci listopadu policisté incident, kdy opilí Romové napadali cestující a házeli po odjíždějícím vlaku pivní lahve.

Cestující mají obavy z part, které se v nádražních prostorách scházejí, i když zde třeba jen postávají. „Opravdu je to špatné. Na nádraží jsem v té době byl a i já jsem měl obavy," řekl na zastupitelstvu muž středního věku.

Hanušovická radnice chce bezpečnostní situaci ve městě zlepšit. Zastupitelé proto schválili zřízení městské policie. Fungovat má od prvního července.

Pro začátek město počítá se dvěma strážníky, kteří budou v dělených službách ve městě ve vybraných hodinách zabezpečovat pořádek.

Kolik bude Hanušovice městská policie stát? „Prvotní náklady jsme odhadli na jeden a půl milionu korun," sdělila starostka Hanušovic Ivana Vokurková. Na mzdy strážníků bude město potřebovat ročně šest set tisíc korun. Prostředky v rozpočtu v současnosti má, například díky vyšším příjmům z rozpočtového určení daní.

Bezpečnost chtějí Hanušovičtí posílit i prostřednictvím kamerovému systému. Žádost o finanční příspěvek na jeho zřízení hodlá samospráva podat v dubnu.

Podle údajů z webu Mapa kriminality se v celorepublikovém srovnání kriminalita na Hanušovicku pohybuje při zohlednění počtu obyvatel na střední úrovni. Podobná je situace na Zlatohorsku, Javornicku, či Králicku. Vyšších hodnot dosahuje kriminalita na Jesenicku. Naopak na zbývajícím území okresu Šumperk se lidé mohou cítit bezpečněji.

Podle zástupce vedoucího hanušovického obvodního oddělení policie Martina Vlachovského policie ve městě zintenzivnila pochůzky. „Některé osoby, které prováděly protiprávní jednání, se povedlo dostat k přestupkové komisi nebo k soudu," konstatoval na zasedání zastupitelstva.

Nedávno se ve městě konala bezpečnostní akce, při které policisté kontrolovali ubytovny, výkupnu kovů a veřejný pořádek ve městě. Muži zákona i představitelé města obyvatelům Hanušovic vzkazují: V případě jakýchkoli problémů hned volejte policii.