Ležák Litovel Premium získal stříbro v kategorii prémiových piv a současně mu odborní porotci udělili titul Pivo piv. Stal se tedy nejlepším pivem mezi osmačtyřiceti medailisty ve všech šestnácti kategoriích. Bronz mezi tmavými výčepními pivy patří Litovli Dark.

Holba i Litovel navázaly na předchozí významná ocenění. Opět se tak potvrdila kvalita klasicky vařeného piva.

„Klasický způsob vaření přináší pivu jeho unikátní chuť a prvotřídní kvalitu. Původně se tímto způsobem vyráběla většina značek v republice, protože patří k české pivovarnické tradici. Vstup zahraničních pivovarských skupin na náš trh ale přinesl levnější zrychlenou výrobu piva, které s sebou nese bohužel snížení kvality a unifikovanou chuť. Klasická výroba je tak dnes významnou konkurenční výhodou,“ řekl Luděk Štěpán, obchodní ředitel pivovarnické skupiny, do níž patří i Holba a Litovel.

Litovel i Holba se stále vyrábějí jen v mateřských pivovarech, což zajišťuje vyrovnanou kvalitu.

„Chuť piva dokáže významně ovlivnit třeba i jen malá změna ve složení vody. Proto nelze stejná piva vyrobit v různých závodech,“ vysvětlil sládek hanušovického pivovaru Luděk Reichl.

Klasická výroba piva využívá nejen prvotřídní suroviny, ale dává zlatavému moku i čas vzít si z nich to nejlepší. Proto například světlému ležáku Litovel Premium trvá dva měsíce, než opustí brány pivovaru. Takzvaná europiva přitom zrají i čtyřikrát kratší dobu.

„S pivem je potřeba si vyhrát, jen tak získá svůj jedinečný charakter,“ podotkl sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

O titul Zlatá pivní pečeť se letos v Táboře utkalo v šestnácti kategoriích celkem 430 vzorků piv. Ty nejlepší z nich vybírala anonymně odborná porota, složená z degustátorů i sládků. Posuzovala především vzhled, chuť, hořkost a říz.