„Hasiči i s technikou se budou stěhovat v následujících dnech a nejpozději od začátku listopadu už budou vyjíždět z nové základny. V listopadu také připravíme den otevřených dveří pro veřejnost," sdělil ředitel územního odboru šumperských hasičů Martin Žaitlik.

Plány na modernizaci hasičské stanice začaly vznikat již před jedenácti lety, kdy již tehdy bylo zřejmé, že prostory postupem času přestaly vyhovovat.

Budovu bývalé měšťanské střelnice hasiči využívali od roku 1954, ale s rozvojem techniky se garáže pro výjezdová vozidla staly těsné, chybělo v nich odsávání, jednotky měly nedůstojné zázemí.

Novostavba byla výhodnější

Proto se začalo uvažovat o zásadní rekonstrukci, která v roce 2010 byla už jistá, ale projekt dostal stopku kvůli tehdejší ekonomické krizi. Až po dvou letech se o stanici začalo jednat znovu a ukázalo se, že výhodnější než složitá a drahá oprava bude stavba nové budovy.

„Původně jsme myslili, že novou stanici postavíme na zelené louce, ale nesehnali jsme vhodné pozemky," uvedl krajský ředitel Hasičského záchranného sboru olomouckého kraje Karel Kolářik.

Budova pak vyrostla na místě původní stanice za pouhých třináct měsíců. Staveniště si stavební firma HOCHTIEF CZ převzala loni v půlce července a začala s demolicí. Hasiči museli přesídlit do provizoria v areálu bývalých plynáren.

„Za posledních patnáct měsíců jsme úplně přetvořili prostor, na kterém se stanice nacházela. Původní budovu jsme strhli, na jejím místě postavili nový objekt, který odpovídá všem současným standardům a normám," konstatoval Tomáš Hadwiger z dodavatelské fir­my.

Mají i moderní technologii na hadice

Zastavěné prostory obnáší dvaadvacet tisíc kubických metrů. Velkou část zabírají garáže a sklady techniky, v přízemí se nacházejí také speciální dílny i místnost pro strojové čištění hadic.

„Tuto moderní technologii má pouze stanice v Ostravě a nyní nově v Šumperku. Technické zázemí neslouží ale jenom pro profesionální hasiče, servis zajišťujeme i jednotkám dobrovolných hasičů," řekl Martin Žaitlik.

V prvním nadzemním patře se nachází zázemí pro sloužící jednotky. To zahrnuje společenskou místnost, kde se provádí odborná příprava, kuchyň s jídelnou, toalety, sprchy i místnosti sloužící k odpočinku.

Odtud vedou také skluzy, což jsou tyče, kterými se při poplachu jednotka rychle přemístí k autům do garáží. Hasiči budou mít k dispozici také prostornou tělocvičnu s lezeckou stěnou i posilovnu.

U stanice jsou nově semafory

V nejvyšším patře již sídlí okresní ředitelství a zaměstnanci, kteří se zabývají prevencí i výkonem státní správy. Novinkou jsou také semafory v blízkosti stanice, které se budou automaticky zapínat při vyhlášení poplachu, ostatní řidiči budou mít při výjezdu cisteren červenou.

Na slavnostní stříhání pásky se přišla podívat také důchodkyně Daniela Pecháčková ze Šumperku. „Ráno jsem viděla reportáž v televizi, tak mi to nedalo. Bydlím v jiné části města, takže kolem nechodím. Teď žasnu, co zde krásného vyrostlo. Pamatuji ještě tu starou budovu, ta opravdu nebyla pěkná," řekla Daniela Pecháčková.

Hasičský záchranný sbor Šumperk v číslech
39 – počet takzvaných „mokrých hasičů," kteří se střídají ve třech směnách
24 hodin trvá směna profesionálního hasiče
2 minuty od vyhlášení poplachu je maximální doba, ve které jednotka musí vyjet ze základny
1200 – počet výjezdů ročně
1300 kilometrů plošných se 125 tisíci obyvateli je území, na kterém šumperští hasiči zasahují
78 jednotek dobrovolných hasičů v obcích, které pod HZS Šumperk spadají