Peníze od kraje si na Šumpersku a Jesenicku rozdělí padesátka sborů.

„Peníze slouží především k pořízení a rekonstrukcím cisternových automobilových stříkaček, dopravních a ostatních zásahových vozidel, prostředků požární ochrany a pořízení osobních ochranných pomůcek," uvedli zástupci Olomouckého kraje.

Největší díl peněz, 67 tisíc korun, obdržela Mohelnice. Město tak svůj sbor dovybaví a nechá repasovat čerpadlo. Hanušovice díky injekci 64 tisíc korun nechají svým hasičům obnovit vysílačky, pořídí jím do výjezdových vozidel tablety se specializovanými mapami a opraví stříkačku.

Po šedesáti tisících korunách obdržely Štíty, Žulová a Mírov. Ten bude moci svým hasičům koupit přenosnou motorovou stříkačku.

Dobrovolní hasiči na Šumpersku a Jesenicku ročně zasahují u stovek událostí. Zejména v menších obcích jsou často i hlavními hybateli společenského života. Řada samospráv proto do svých sborů investuje nemalé částky. Naposledy tak učinil Javorník, který místním hasičům pořídil z vlastního rozpočtu za jeden a půl milionu korun repasovanou stříkačku.

Nové auto je vybavené devítiapůlkubíkovou nádrží.

„Na prvotní zásah vodu potřebujeme. Loni po Štědrém dnu jsme likvidovali požár v peletkárně, kam jsme vozili desítky kubíků vody," poznamenal velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Javorník Milan Tonhauser.