Jeseničtí dobrovolní hasiči mají k dispozici cisternu Tatra 138 vyrobenou v roce 1968.

„Je to už skoro veterán. Udržujeme ji v chodu, je schopna výjezdu, ale každý rok s ní musíme na technickou kontrolu. Loni nám řekli, že příště by už asi neprošla," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů v Jeseníku František Morong.

Jeho sbor se po několika desítkách let dočká obměny vozového parku. Vysloužilou cisternu nahradí pět let starý stroj. Vůz CAS 20 na podvozku Mercedes získají jeseničtí dobrovolníci bezúplatně od svých profesionálních kolegů. Dostat by jej mohli už v březnu.

„Běžnou praxí u Hasičského záchranného sboru je, že předáváme starší techniku bezúplatně na obce," sdělil Libor Popp z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Muzejní, ale stále pojízdná a funkční

Nových cisteren budou profesionální hasiči svým dobrovolným kolegům v kraji předávat víc.

„V současné době připravujeme návrh převodu techniky na obce. Ten je závislý na potřebách zabezpečení akceschopnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí zařazených do plošného pokrytí území Olomouckého kraje," doplnil Libor Popp.

Kam přesně technika zamíří, hasiči zveřejní, až návrh s dotčenými samosprávami projednají.

Vysloužilá cisterna ve šrotu neskončí.

„Na vedení města jsme se dohodli, že starou Tatru nechceme dát zlikvidovat. Je stále pojízdná, funkční a za pár roků to bude pěkný muzejní kousek," sdělil místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Dobrovolní hasiči v Jeseníku mají šedesát členů. Loni vyjížděli k patnácti událostem. Zásahová jednotka sboru je zařazena do kategorie JPO III.