Heliport je před dokončením. Plocha i příjezdová komunikace jsou téměř hotové. Podle smlouvy má být dílo hotové do konce října, stavbaři ale vyšli obci vstříc a budují jej přednostně.

„Potřebujeme, aby byl heliport fyzicky dokončen co nejdříve, abychom mohli požádat o vydání kolaudačního souhlasu. Bude tam časová prodleva s ohledem na lhůty, které má stavební úřad k vypsání závěrečné kontrolní prohlídky a podobně. Na konci září nebo začátku října bychom chtěli uspořádat slavnostní otevření," řekl starosta Jindřichova Josef Kozák.

Heliport se nachází se v horní části obce nad fotbalovým hřištěm a tenisovými kurty na ploše mezi železniční tratí a hlavní silnicí. Jeho předností bude, že na něm budou moci vrtulníky přistávat i v noci. Během dne mohou stroje záchranářů „sednout" prakticky kdekoli. V noci je to nyní v regionu možné jen na osvětlených plochách v Jeseníku, Šumperku a Zlatých Horách.

Plocha pro přistávání vrtulníků bude přínosem i s ohledem na turistický ruch. V nedaleké Branné, Ostružné a Ramzové se nachází hojně navštěvovaná lyžařská a rekreační střediska. Například loni v srpnu zachraňoval vrtulník v Ostružné zraněnou turistku s podezřením na poranění páteře.

Náklady na vybudování heliportu se blíží k šesti stům tisícům korunám. Čtvrtmilionem by měl přispět Olomoucký kraj.

Hejtmanství již dříve spolu s obcemi vytipovalo v kraji osm míst pro vybudování heliportů. Jsou mezi nimi například Kouty nad Desnou, ve Zlatých Horách či Protivanově na Prostějovsku již existují. „Pro pacienta se tak zkrátí doba transportu do zdravotnického zařízení," uvedl v minulosti náměstek hejtmana Michael Fischer. Například z Olomouce na Červenohorské sedlo doletí vrtulník za 14 minut.

Letečtí záchranáři zasahují zejména u vážných dopravních nehod, závažných úrazů, cévních mozkových příhod či infarktů.