„Chceme nabídnout originalitu. Zelené hostince jsou zacílené na skupinu lidí, kteří preferují zdravou oblast,“ řekl k novému projektu Marcel Šos z Jesenické rozvojové.

Organizace už začala oslovovat podnikatele na Jesenicku, Šumpersku a Bruntálsku, jejichž zařízení se budou moci pochlubit zelenou značkou. „I když nyní mají hostů dost, bylo krátkozraké ustrnout. Krize se dotkne každého a pro podnikatele bude výhodné, pokud budou nabízet něco navíc a bude se o nich díky propagaci vědět,“ uvedl Šos.

Honosit se titulem Zelený hostinec může každý, kdo splní základní kritéria, která však podle Šose nebudou finančně náročná na realizaci.

V první řadě se v kuchyních musí vařit z místních surovin a zejména biopotravin, mít v jídelníčku i vegetariánskou stravu. Důležitou podmínkou je i ekologie.

„Tedy používání technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Spadá sem využívání alternativních zdrojů energie, ale i třídění odpadů,“ řekl Šos.

K zařazení do seznamu je třeba nabízet turistům nekuřácké prostory, dětská hřiště. Přínosem je i půjčovna sportovního vybavení.

Letošní rok se Jesenická rozvojová a jejich partner v Opolském vojvodství soustředí na zmapování území a získání partnerů do projektu, v příštím roce rozjedou propagaci podniků.