„Nejčastěji se lze v těchto dnech setkat s pravými a smrkovými hřiby, často lze najít také hřib kovář, ale ten je bez dostatečné tepelné úpravy mírně jedovatý. Kupodivu se letos ještě neobjevily václavky,“ vysvětlil mykolog Bronislav Hlůza, který návštěvníkům podává odborný výklad ke každému exponátu. Jak potvrdil, pro lidi, kteří si na houbách rádi pochutnají, je jejich dobrá znalost nutná. Letos již v Olomouckém kraji bylo zaznamenáno dvacet případů otrav. „V několika případech se jednalo o otravu muchomůrkou tygrovanou. Často se ale jedná také o dietní chyby, kdy je pro lidský organismus velkou zátěží špatně stravitelná houba a množství tuku. Například pro lidi, kteří mají problém se žlučníkem, je zcela nevhodný houbový řízek. Často je také příčinou potíží nedostatečná tepelná úprava,“ upozornil Hlůza.

Pokud má někdo po jídle z hub zdravotní potíže, měl by neprodleně vyhledat lékaře a také vzít s sebou všechny zbytky, z nichž by se dal druh houby identifikovat. Podle mykologů by děti do šesti let neměly houby konzumovat vůbec a lidé by měli být obezřetní také při skladování hub. Nejbezpečnější je sušení, případně zavařování, problematické je ale skladování hříbků v mrazničce. „Pokud někdo dá do mrazáku houby nasáklé vlhkostí a přestárlé, může si být jistý, že obsahují mikroorganismy. V mrazáku by navíc houby neměly být déle než čtyři měsíce,“ radí Hlůza.

Houbařská sezona je prý na samém začátku, ale není vyloučeno, že mykologové zase budou mít dost práce. Při případech otrav houbami totiž spolupracují se zdravotnickými zařízeními. Účinná léčba je totiž možná jen tehdy, pokud lékaři znají druh jedu, který otravu způsobil. „Houby tak často určujeme pomocí mikroskopu ze zvratků nebo stolice,“ konstatoval Hlůza. Výstavu hub v Galerii mladých Vlastivědného muzea v Šumperku je možné navštívit ještě dnes a v sobotu dopoledne.