Byť je stíhačka MIG 15 bis zrezivělý vrak, po renovaci se bude na zahradě krásně vyjímat. Zatím stojí nad koupalištěm v Hrabové na Šumpersku a jeho nový majitel ho společně s otcem už začal rozebírat a připravovat k transportu.

Křídla je nutné demontovat, protože deset metrů široký náklad by po silnici neprojel. V Hrabové pracovali Palečkovi i tuto neděli, i když je déšť každou chvíli zaháněl do auta. Pracně uvolňovali šrouby krycích plechů, aby se dostali ke spojovacím bodům křídel. Šrouby vzdorovaly, občas bylo nutné použít i hrubou sílu.

„Odmalička mě zajímalo všechno kolem letadel. Lepil jsem modely, četl knížky a po maturitě se hlásil na leteckou vojenskou školu do Košic. Neprošel jsem ale zdravotními prohlídkami, zjistili mi, že mám porušený barvocit,“ říká Václav Paleček.

Nakonec se dostal alespoň k létání na větroních v aeroklubu a sbíral starou leteckou výstroj. Vášeň k létání zdědil po otci, který jako pilot strávil v kokpitu stíhaček 2600 letových hodin.

Když se Václav Paleček oženil a dostavěl dům, začal se poohlížet po letadle, aby si nesplněný sen z mládí vynahradil. A přes internet objevil vrak v Hrabové. Vyřazené letadlo sem z Přerova dostal v roce 1966 nebo1967 bývalý pilot, který po odchodu do výslužby pracoval na místním národním výboru.
Obec chtěla atrakci prodat už před několika lety, ale polovina občanů se proti tomu tehdy v referendu postavila.

„Devastace letadla ale značně pokročila. Ještě nedávno mělo i poklop kabiny. Nevím, jak se dětem podařilo neprůstřelné sklo rozbít. Začínal to být problém. Pan Paleček nabídl dvacet tisíc korun a zastupitelstvo na nabídku kývlo,“ řekl starosta Jiří Linhart (nez.).

A tak se bude zrezivělý třítunový kolos nejspíš v červnu stěhovat do jižních Čech.