Nechce přitom vytvářet satelitní městečka známá z celé republiky, kde je dům na domě. Novým obyvatelům chce dopřát prostorné pozemky.

„Máme dvaadvacet tisíc metrů čtverečních půdy navržených na obytnou plochu. Územní plán je schválený. Je již připravený projekt plynofikace a kanalizace, které chceme dovést až na hranici pozemků, a nejpozději v polovině příštího roku opravíme i komunikaci, která povede k tomuto prostoru,“ uvedl starosta Hradce – Nové Vsi Pavel Stejskal (nez.).

Obec chce být ke svým novým obyvatelům velkorysá. Prostor, který vyčlenili, je v klidné části bez tranzitní dopravy a jak starosta uvedl, jde o kouzelné místo u lesa, kde po celý den svítí slunce.

„Nechceme prodávat parcely o velikosti šest set, osm set metrů čtverečních. Nechceme malé satelitní městečko, ale budeme nabízet pozemky o rozloze dvanáct set až dva tisíce metrů čtverečních. Podle propočtů to tedy vypadá, že budeme mít k dispozici dvanáct parcel,“ řekl Stejskal.

Starosta je přesvědčen, že o stavební parcely bude zájem. Na radnici chodí lidé a ptají se na možnosti výstavby. Hradec nabízí klid a dostupnost Jeseníku deset kilometrů. Doposud jim ale neměli co nabídnout.

„Poslední dům se v Hradci postavil před jedenácti lety. V Nové Vsi je to lepší, tam se každý rok postaví jeden dům,“ řekl starosta.

Vedení Hradce – Nové Vsi hodlá stavební boom podporovat. Proto rozhodně nechce prodávat zasíťované pozemky za astronomické částky. „Uvažujeme o sto korunách za metr čtvereční,“ dodal Stejskal.