V hlavních rolích se představí Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová, Katarina Kubošiová (Katarzia), Jiří Havelka, Petr Ostrouchov, Luboš Veselý a další. První klapky k novému seriálu padly koncem ledna v Praze, poslední je naplánována na 5. dubna.

Internet zaplavily vtipy na uzávěru okresů
Za co tě zavřeli? Internet zaplavily vtipy o lockdownu

Olomoucké scény budou vznikat především v historických prostorách Univerzity Palackého, štáb však bude možné potkat i jinde ve městě.

„Natáčet se bude například v interiéru domu na Horním náměstí nebo venku v parku pod hradbami,“ řekla Deníku Johana Turner z tiskového servisu projektu.

Aktéři seriálu Pozadí událostí

Jan Hřebejk v Olomouci naposledy tvořil minisérii Živé terče z roku 2019 z cyklu Detektivové od Největější Trojice s populární komisařkou Marií Výrovou v podání Kláry Melíškové.

„Olomouc je jedna z nejkrásnějších lokací. Má svůj zvláštní genius loci, vždy nám zde vyjdou vstříc, a já se sem rád vracím,“ prozradil režisér.

Podle spisovatele Michala Sýkory padla v případě Pozadí událostí volba na Olomouc jako dějiště příběhu přímo z popudu režiséra.

„Na rozdíl od Detektivů od Nejsvětější Trojice, kteří byli pevně spjati s Olomoucí a okolím, jsem původně Pozadí událostí nezasadil do konkrétního města. Pokud si dobře pamatuji, umístit příběh znovu do Olomouce byl nápad Honzy Hřebejka, nejspíš proto, že se mu tady u nás líbí a asi i dobře pracuje. Já jako olomoucký rodák jsem proti tomu nic nenamítal a rád jsem pomohl s výběrem lokací,“ přiblížil autor předlohy.

Scénář k nové televizní sérii Pozadí události napsal, stejně jako u předchozích olomouckých detektivek, opět Petr Jarchovský.

Ilustrační fotografie.
Nový "covid" fenomén! Na JIP v Šumperku končí senioři, po pokusu o sebevraždu

Pozadí událostí. O čem je zápletka?

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení.

První natáčecí dny čtyřdílného seriálu Pozadí událostí v režii Jana Hřebejka, 25.-26. 1. 2021První natáčecí dny čtyřdílného seriálu Pozadí událostí v režii Jana Hřebejka, 25.-26. 1. 2021Zdroj: Julie Vrabelová, Barletta s.r.oVojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  

Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují.

Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu…