Galavečer s koncertem „Radečků“ a Olympiku v čele s Petrem Jandou vypukne v kulturním areálu v Dolních Studénkách v pátek v 19 hodin.

Festival Hudba bez hranic vznikal jako přehlídka dechových hudeb a mažoretek. V programu dostávají prostor i jiné hudební žánry jako jazz, ska, punk nebo rock.

„Letos potvrdilo účast čtrnáct kapel a mažoretkových skupin ze šesti zemí,“ podotkl organizační ředitel festivalu Radim Sršeň.

Věra Čáslavská.
Lidé už vybírají, která hala se bude jmenovat po Věře Čáslavské

V sobotu od půl desáté dopoledne projdou dechové hudby s mažoretkami centrem Šumperka a následně budou koncertovat Na Točáku a v parku u sovy před vlastivědným muzeem.

Odpoledne se program přesune do Dolních Studének, kde od 13.45 hodin projde průvod obcí, na který po 14. hodině naváže vystoupení jednotlivých účastníků festivalu v tamějším kulturním areálu. V neděli odpoledne se uskuteční koncert v lázních v Bludově.

„Každý rok se počet posluchačů zvyšuje, což nám dělá samozřejmě radost. Loni přišlo na všechny festivalové akce více než pět tisíc návštěvníků. Přesto věříme, že se nám letos podaří tuto hranici překonat,“ doufá umělecký ředitel přehlídky Lubomír Vepřek.

Zahraničními hosty letošního ročníku budou orchestry z Polska, Německa a Slovenska.

„Celkově se na festivalu představí bezmála pět stovek účastníků,“ spočítal Radim Sršeň.

Bývalá textilní manufaktura v Šumperku
Šumperská manufaktura je v zoufalém stavu. Pořádně provětrá městskou kasu

Hudba bez hranic není jen hudební přehlídkou, ale také festivalem setkávání mladých lidí ze středoevropských zemí. Jim i posluchačům umožňuje poznávat historii, kulturu a mentalitu evropských sousedů.

Vstup na všechny akce festivalu je zdarma, pouze za lístek na koncert O5&Radeček s Olympikem zaplatí návštěvníci v předprodeji 220 korun, na místě vstupenka podraží o 70 korun.

Podrobný program festivalu spolu s informacemi o jednotlivých souborech jsou umístěny na webu hudbabezhranic.cz.