Vyhlídka roste na vrcholku kopce Humenec v místní části Skalička. „Je odtud nejlepší výhled na město. Člověk ho tu má celé jako na dlani od Výsluní až po Severovýchod,“ poznamenala Marie Poštulková.

Radnice počítá, že vyhlídka bude hotová zhruba v půlce prázdnin. „Teď by měly být hotové betonáže, na ně by měly navázat dřevěné a kovové prvky,“ přiblížil starosta Zábřehu František John.

Slavnostní otevření rekonstruovaného zámku Třemešek u Dolních Studének.
Z ubytovny chloubou. Opravený zámek Třemešek otevřel, podívejte se dovnitř

Podle původních předpokladů měla vyhlídka na Humenci vyrůst do konce loňského léta. Náklady měly podle rozpočtu sestaveného projektantem dosáhnout milionu korun. Drtivou většina částky, 920 tisíc korun, měl uhradit příspěvek společnosti Billa.

Do výběrového řízení na výstavbu vyhlídky loni v květnu se však nikdo nepřihlásil. Do opakovaného tendru se přihlásilo Obchodní centrum SAN, které však zakázku odmítlo realizovat. Od letošního dubna je navíc s firmou navíc vedeno insolvenční řízení.

Třetí zakázku loni v říjnu zrušilo po přihlášení jediného uchazeče samo město. Jednak chtělo dosáhnout nižší ceny a jednak chtělo znovu nabídnout možnost přihlásit se i dalším zájemcům. Přestože v rámci čtvrtého výběrového řízení radnice oslovila dvanáct firem, přihlásila se opět jen firma VHH Thermont. Tentokrát s nabídkovou cenou 1,9 milionu korun.

Město tak stálo před rozhodnutím buď devět set tisíc společnosti Billa vrátit a od záměru ustoupit, nebo najít v rozpočtu milion korun na dofinancování stavby vyhlídky. Na červnovém zastupitelstvu zvítězila druhá varianta.

„Bylo jasné, že takto daleko město s vybudováním vyhlídkového místa doposud nebylo, že řešení vytvoří novou zajímavost, atraktivitu, která naváže na investice posledních let pro zatraktivnění města,“ zdůvodnil starosta John.

Společnost Billa věnovala i 290 tisíc korun na založení sadu. Ovocné stromy na úbočí Humence už od loňska rostou.

Dalimilova rozhledna na vrcholu Větrov v Rychlebských horách na snímku z 9. června 2021
Na vrcholu Větrov byla otevřena nová rozhledna se dvěma vyhlídkami