Živo bylo poslední školní den na Základní škole Sluneční v Šumperku. Všichni žáci i učitelé se shromáždili na parkovišti před školní budovou, kde se rozdávala ocenění za výkony ve sportovních i vědomostních soutěžích. A také se loučili žáci devátých tříd, kteří se po prázdninách rozprchnou na střední školy a učiliště.

Na Základní škole Sluneční v Šumperku se poslední školní den všichni žáci i učitelé shromáždili na parkovišti před školní budovou, kde se rozdávala ocenění za výkony ve sportovních i vědomostních soutěžích. Zdroj: DENÍK/Michal Krestýn

Poslední školní den na Základní škole Sluneční v Šumperku. Foto: DENÍK/Hana Kubová

„Je to již taková naše hezká tradice. Letos si dokonce deváťáci vyrobili krásná tabla," řekl ředitel školy Hynek Pálka. Ten ostatně malý vtipný dáreček od dětí z nejvyšších ročníků také dostal. Věnovali mu postarší badmintonovou­ pálku.

Ve finále ale ředitel všechny žáky potěšil prodloužením prázdnin. Školní rok na Sluneční začne až v pondělí 5. září, první dva zářijové dny je ředitelské volno.

Ještě než si přišli pro vysvědčení, rozloučili se se školou žáci v Hrabové. Už ve středu odpoledne se sešli spolu s rodiči na malé slavnosti na zahradě mateřské školy. Tady ocenily učitelky děti za jejich další aktivity ve škole, například za úklid jídelny, účast v Ekotýmu, udržování pořádku v družině nebo péči o školní zvířátka.

Školáci z Hrabová se se školou rozloučili tradičně už odpoledne před posledním školním dnem, kdy se s rodiči sešli na malé slavnosti na zahradě mateřské školy.Zdroj: DENÍK/Michal Krestýn

Loučení se školou na ZŠ Hrabová. Foto: DENÍK/Michal Krestýn

Za odměnu na ně čekalo vystoupení baviče, artisty a kouzelníky Pavlinyho, který předvedl žonglování, drezuru pejsků a zapojil i děti. Na závěr si pak mohli školáci pohladit malého mývala.

Vysvědčení se rozdávalo i v Základní škole v Rohli, která je zřejmě nejmenší školou s devíti ročníky v republice. Celkem sem chodí jen necelých pět desítek dětí. Největší očekávání bylo samozřejmě mezi prvňáčky, kterých zde letos měli pět. Všichni si odnesli vyznamenání.

Na závěr se pak všichni rozloučili s trojicí deváťáků. „Na roky, které jste zde strávili, nezapomenete. Léta od školky do věku Romea a Julie vepsaly do vašich duší první životní zkušenosti ze světa dospělých. To, co se naučíte, vám nikdo nevezme. Vaše cesty nechť provází štěstí," popřál jim starosta Rohle Tomáš Michálek.

Příští rok budou mít v Rohli o dva žáky víc než letos. Trojici deváťáků totiž vystřídá pět nových prvňáčků, kteří v září poprvé usednou do školních lavic.