V provozovně rychlého občerstvení na náměstí V Oblouku inspektoři zjistili zásadní nedodržení hygienických požadavků.
V přípravně masa, ve skladu i v hlavní části výroby teplých pokrmů se vyskytovali mrtví i živí brouci, konkrétně rusové domácí.
Stav podlah a stěh neumožňoval jejich důkladnou očistu.
V celé provozovně inspektoři zjistili nečistoty, které evidentně vznikly dlouhodobým zanedbáním úklidu.
„Jednalo se například o zbytky surovin a pokrmů na podlaze a o vrstvy zaschlých mastných nečistot v elektroinstalaci a vzduchotechnice, které umožňovaly výskyt škůdců," přiblížil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Provozovateli bistra Phuong Thanh Dangovi inspekce nařídila pochybení odstranit a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.
Bistro inspekce umožní znovu otevřít, až provozovatel splní opatření, která mu uložila. To úřad prověří opakovanou kontrolou.
Jesenický případ uzavření provozovny není v poslední době v regionu jediný. Loni v červenci uzavřela zemědělská a potravinářská inspekce pekařství v Okružní ulici v Mohelnici. Našla v něm myší trus, brouky a moly.