Investorská firma Agile Investment, která plánuje výstavbu obchodního centra Interspar na místě opuštěné kotelny na okraji Temenice, vypracovala novou studii svého záměru.

Ta se značně liší od studie předložené před rokem, proti níž se ostře postavilo občanské sdružení Senová. Lidé se obávají, že obří market znehodnotí blízkou zástavbu rodinných domků hlukem a hustější dopravou. Agile Investment s nimi teď začala znovu jednat.

„Prezentovali jsme nové plány, které počítají s výstavbou centra jen na místě kotelny, za panelovou cestou by již začínala výstavba rodinných, případně řadových domů, tak aby vše bylo v souladu s územním plánem,“ sdělil Miloslav Uhlíř z firmy Agile Investment. Budova má být vysoká deset až jedenáct metrů a stát má takzvaně na nohách s parkovištěm v přízemí. Od zástavy za panelovou cestou by ji pravděpodobně oddělil val.

V současné době firma připravuje další dokumentaci, například hlukovou a dopravní studii. „Domnívám se, že jde o přijatelný kompromis, i když pro nás bude dražší. První studie počítala s výstavbou centra až za panelovou cestou, kdy stavba by byla částečně pod úrovní terénu,“ dodal Miloslav Uhlíř.

Suchánekoptimismus nesdílí

Jiří Suchánek, který inicioval vznik sdružení Senová, velký optimismus nesdílí. „Je pravda, že jsme začali s firmou opět jednat, ale to je všechno. Předložila nám pouze část dokumentace, takže zatím nic nebudeme komentovat. Jednání pokračují, další schůzka bude za dva týdny,“ řekl Suchánek.

Petici, která se staví proti výstavbě Intersparu, podepsaly tři a půl tisíce lidí. Za účelem výstavby již společnost Agile Investment založila akciovou společnost, která paradoxně nese stejný název jako občanské sdružení, které proti stavbě protestuje – Senová. Firmě patří jak areál kotelny, tak pozemky nad ní za panelovou cestou, která je majetkem města.

Kotelnu získala firma loni v soudní dražbě za deset milionů korun. K uskutečnění původního záměru potřebovala změnu územního plánu, tu ale město neschválilo, takže musela záměr pozměnit. V tomto týdnu učinili radní vstřícný krok. Město zveřejní záměr směnit s investorskou firmou pozemek panelové komunikace.

„Kvůli zásobování potřebuje firma víc prostoru za budoucím obchodním centrem. Vybuduje tedy novou komunikaci o něco výš a hotovou stavbu převede na město. Město tak neztratí kontrolu nad tím, co se na pozemku za komunikací bude stavět,“ řekl místostarosta Marek Zapletal (ODS).