Ivan Kraus se věnuje loutkoherectví i psaní, v roce 1968 emigroval a vrátil se až po roce 1989. Za nedovolené opuštění republiky byl on i jeho manželka v roce 1974 odsouzeni k trestu odnětí svobody na jeden rok, v roce 1988 jim byla udělena amnestie, kterou nepřijali.

„Odmítnutí amnesie byla aktivita spíš mé manželky, kterou tehdy dopis hodně rozzlobil. Neudělali jsme nic, za to by měl být člověk odsouzen ve svobodném světě," řekl Ivan Kraus.

Zajímavé povídání se točilo i o nelehkých začátcích v emigraci, ale také o pozdějších úspěších. Ivan Kraus a jeho manželka jsou totiž i vynikající loutkoherci a spolupracovali nejen s německou televizí, ale také různými divadly a varieté.

Ivan Kraus v zahraničí prorazil i jako literát, v exilu například pod pseudonymem publikoval v časopise Pavla Tigrida Svědectví.

„V Československu jsem měl rodinu, nechtěl jsem, aby měla kvůli mně potíže," řekl Ivan Kraus, který je také autorem řady politických satir a skečů.

Od roku 1991 vychází knihy Ivana Krause v několika pražských nakladatelstvích, celkem se jednalo o pětadvacet titulů. Téměř všechny ilustroval Adolf Born, stejně jako obálku festivalové knihy Čítanka, kterou nyní vydalo štítecké nakladatelství Veduta.

„Vlastně se jednalo o poslední knižní ilustraci, kterou Adolf Born letos v květnu dokončil. Zemřel jen krátce poté, kdy kresbu odevzdal. I tím je kniha velmi zajímavá," řekla organizátorka festivalu Zdeňka Daňková.

Podle štíteckého nakladatele Pavla Ševčíka se Krausova Čítanka prodává velmi dobře. „Za dobu trvání festivalu zřejmě půjde o nejúspěšnější titul," konstatoval Pavel Ševčík.

Festival Město čte knihu se letos koná podvanácté, veřejné čtení se koná vždy ve školách a kulturních institucích ve městě. (hak)

Další program festivalu:

Čtvrtek 10. listopadu

17.00 – Městská knihovna Šumperk

Z Čítanky Ivana Krause čtou studenti VOŠ a SPŠ Šumperk

Vstup volný

19.00 – Co v čítance nebylo – Pánská jízda (nejen pro pány) – KLUB HELLSINKY DIVADLO (bývalá Vana)

Čtou 4Pe3

Vstup volný

Pátek 11. listopadu

19.00 – Hrádek

Z Čítanky Ivana Krause čtou členové souboru D123

Vstupné dobrovolné

Sobota 12. listopadu

9.00 – 12.00 – Komín – rodiny s dětmi (soutěže) Má rodina a jiná zemětřesení

Vstup volný

18.00 – Divadlo Šumperk

Z Čítanky Ivana Krause čtou členové Divadla Šumperk

Vstupné 90 Kč, sleva (studenti, senioři ) 70 Kč

Neděle 13. listopadu

10.00 – Kino Oko Šumperk

Dopoledne vyhodnocení výtvarné a literární soutěže Moje rodina a já

Animované pásmo pohádek – Adolf Born (57 minut)

O chlapečkovi, který se stal kredencí (Československo 1989, 11 minut)

O vodovodu, který zpíval v opeře (Československo 1990, 8 minut)

Co kdyby …? (Československo 1972, 8 minut)

Mindrák (Československo 1981, 10 minut)

Hugo a Bobo (Československo 1975, 12 minut)

O Matyldě s náhradní hlavou (Československo, 1985, 8 minut)

Vstupné: 30 Kč