Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak chutnají Jeseníky? Báječně!

Šumperk /FOTOGALERIE/ - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu.

16.6.2011
SDÍLEJ:

Ve středu 15. června byl v šumperské restauraci Černý Havran odstartován gastronomický festival Chuť JeseníkůFoto: DENÍK/Jan Kastner

Tak přesně takto chutnají Jeseníky.

Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“, takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.

„Do projektu se zapojilo pětadvacet restaurací. Ty se zavázaly k tomu, že budou od 16. června až do konce září vařit každý tradiční pokrmy z oblasti Jeseníků. Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.

Gastronomický festival finančně podpořil Olomoucký kraj.

„Projekt Chuť Jeseníků byl zařazen mezi desítku nejzajímavějších akcí v kraji. Jsem přesvědčen, že napomůže ke zviditelnění regionu. Doufám, že Jeseníky budou chutnat celé Evropě,“ popřál organizátorům akce náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.

Pak už se všichni, kteří přišli projekt odstartovat, pustili do ochutnávání. V obležení byl šéfkuchař Roman Ťulpa, který ochotně popisoval postup přípravy nabízených pokrmů. Ty pak podle přání s grácií servíroval na talíře.

„Všechny omáčky a polévky mají stejný základ – opraženou mouku a kořenovou zeleninu. Jsou to poměrně levná, ale lahodná jídla,“ tvrdil šéfkuchař.

Jako první zmizela delikatesní paštička. Jednotlivé debatní kroužky se s plnými ústy snažili určit vítěze. Ani v jednom se neshodli.

„U mě jasně zvítězil králík načerno, toho jsem si dal dvakrát,“ uvedl jeden z návštěvníků. „Já myslím, že nejlepší byl jazyk s chlebovou omáčkou,“ oponoval mu soused. „Já dávám zlatou medaili zvěřině, s tou úžasnou omáčkou dohromady to nemělo chybu,“ tvrdil třetí.

Pak už se všichni vrhli na dezert, po kterém se jen zaprášilo.

A kdo nyní bude zjišťovat, jak chutnají Jeseníky? Od pondělí se vedle vybraných restaurací bude vařit po celý týden podle receptů, které organizátoři našli v archívech i u babiček, v jídelně 5. základní školy ve Vrchlického ulici v Šumperku.

Sledujte Šumperský a jesenický deník. Každé úterý budeme informovat o tom, jak lidem chutná to, co jedli naši předci před staletími. Můžete si také zasoutěžit o hodnotné ceny! Více můžete najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz.

Seznam restaurací zapojených do festivalu Chuť Jeseníků najdete ZDE

Autor: Soňa Singerová

16.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Nehoda na Mohelnickém kopci
4

V mlze se na Mohelničáku srazily dva kamiony

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení