Dotazníkový průzkum přinesl zajímavé výsledky: oproti loňskému hlasování se zvýšil počet lidí, kteří se pro hospitalizaci v konkrétní nemocnici rozhodli na základě doporučení známých, naopak pokles zaznamenala volba podle blízkosti bydliště. „Pozitivně hodnotili zlepšení komunikace s lékaři, tak i se zdravotními sestrami," zmínil Daniel Vavřina, předseda organizace HealthCare Institute. Stejně tak to, jak často se personál při komunikaci s pacientem usmívá. Nemocní oceňovali, že se s nimi komunikuje na odbornější úrovni a vysvětlují se rizika zákroku.

Nej.. je Vojenská nemocnice Olomouc

Z nemocnic v Olomouckém kraji opět nevíce uspěla Vojenská nemocnice Olomouc. Pacienti jsou v ní zkrátka spokojeni. Výborný výsledek zaznamenala i Fakultní nemocnice Olomouc, která skončila v rámci fakultních nemocnic při hodnocení hospitalizovanými pacienty bronzová. Ambulantní pacienti si pochvalovali nejen vojenskou nemocnici, ale také Nemocnici Prostějov. Ta skončila v celkovém hodnocení na vynikajícím čtvrtém místě a má i další vavříny: při hodnocení toho, jak je personál usměvavý je celorepublikově třetí a na čtvrtém místě se objevuje v žebříčku nejkratší doby čekání,

„Umístit se ze 160 hodnocených nemocnic na 4. místě – a zejména pak v hodnocení spokojenosti pacientů – vnímáme samozřejmě jako krásný výsledek a s ohledem na umístění prostějovské nemocnice v doprovodné kategorii „usměvavá nemocnice" - tentokrát dokonce na třetím místě - se zdá, že i celková atmosféra v nemocnici je vnímána velmi dobře," reagoval Tomáš Uvízl, řekl ředitel společnosti Středomoravská nemocniční, pod kterou Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku spadají. Hodnocení je pro management cenné především proto, že pochází přímo od pacientů. „Považuji to za velkou odměnu a zároveň i motivaci pro naše pracovní týmy," uvedl k výsledkům pro zařízení Středomoravské nemocniční.

Pět hvězdiček pro Jeseník i Šumperk

Pět hvězdiček, více než 80procentní pacientskou spokojenost, získaly v letošním ročníku i Jesenická nemocnice, nemocnice v Šumperku, Šternberku a Přerově. V ambulanční péči bodovala i Poliklinika Olomouc, která se v rámci krajského hodnocení dostala na třetí místo. Hranická nemocnice se zase v krajském měřítku může pyšnit tím, že má nejspokojenější zaměstnance.

V dotazníku lidé odpovídali například na to, jaký je přístup lékařů a sester, jak je informují o průběhu léčby a korcích, které v rámci léčby chtějí provést, jak jsou spokojeni s jídlem, soukromím či bezpečností v nemocnici. Na výběr měli vždy několik možností odpovědí. Vyhodnocena byla pouze zařízení, ve kterých odpovědělo minimálně sto pacientů.