VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se žije Františku Halaxovi? Je sládkem v Loučné

Loučná nad Desnou /FOTOGALERIE/ – Téměř dvacet let pracoval František Halaxa v hotelu na Červenohorském sedle jako provozní nebo ředitel a teď, těsně před důchodem, se z něj stal sládek.

7.6.2010
SDÍLEJ:

Sládek z Loučné František HalaxaFoto: DENÍK/Stanislava Rybičková

Naučil se vařit pivo a vybudoval maličký pivovar, který se vejde do dvou místností v zadním traktu penzionu a restaurace Na Staré Poště v Loučné nad Desnou.

Obec, v jejíž místní části Koutech nyní žije, dostal i do názvu pěnivého moku. Své pivo pokřtil na Loučenského Václava. Proč zrovna jméno českého patrona?

„Václav je i patronem sládků a je to takové jméno, které se nedá moc překroutit a zvulgarizovat. Moji známí říkají zdrobněle, že si dají Vašíka,“ říká František Halaxa.

Je to téměř přesně rok, co stočil do soudků první várku a dnes už se ve varně umí otáčet s přehledem a samozřejmostí profesionála. Zařízení s celou kompletní technologií koupil od výrobce z Plzně. Ten mu také předal recepty a zaučil ho.

„Je to paradox, ale já sám jsem pivo nikdy moc nepil, raději jsem si nalil dobré víno, pivo jen výjimečně. Teď už si ho dám častěji, v práci ovšem nikdy, protože domů jezdím autem. Ochutnat, co jsem uvařil, můžu tedy až doma. Moje žena má pivo ráda odjakživa, ta je s mou novou prací moc spokojená,“ směje se sládek.

Voda, slad, chmel a kvasnice

„K výrobě piva je nutná voda, slad, chmel a kvasnice,“ vypočítává František Halaxa základní suroviny.

Používá slad z Hané, chmel bere z Žatecka, protože tam je prý nejlepší. Princip výroby pěnivého moku spočívá v přeměně škrobu obsaženém ve sladu v cukr a jeho následném zkvašení. Naklíčená a vzápětí usušená zrna ječmene či jiné obiloviny, čili slad, převařuje s postupným zvyšováním teploty. Říká se tomu rmutování.

„Začíná se na teplotě kolem 38 stupňů a zahřívá se postupně až na teplotu, při níž se škrob mění v cukr. Výsledná sladina vypadá jako tmavý sladký čaj. S rumem je to v zimě docela dobré pití,“ říká sládek.

Sladina se přefiltruje, přidá se k ní granulovaný chmel a společně se vaří jednu a půl hodiny. Výsledkem je mladina, která se ochladí a přečerpá do spilky. V nádržích spilky se do mladiny přidají pivovarské kvasnice a ty přemění cukr na alkohol.

Ve správném okamžiku se kvasný proces zastaví podchlazením. Kvasnice zůstanou na dně a dají se pak znovu několikrát použít. Pivo putuje do chladného ležáckého sklepa, kde v tancích a kovových sudech zraje až další čtyři týdny. Díky zbylým kvasnicím samo sebe sytí kysličníkem uhličitým. Protože se nijak nefiltruje ani nestabilizuje, říká se, že je pivo živé. Jeho stupňovitost ovlivňuje množství sladu, s nímž proces vaření piva začíná.

Použití světlého, karamelového, barevného či speciálního sladu ovlivňuje barvu piva.

Jak chutná Václav?

Kdyby Františku Halaxovi někdo nalil tři neoznačené sklenice různého piva, to své by poznal okamžitě.

„Díky způsobu výroby je husté, takzvaně plné. Taky je v něm víc cítit původní surovina. Voní sladem a má trochu kvasnicový ocásek,“ popisuje pěnivého Václava jeho výrobce.

Přiznává, že první várka, kterou uvařil, ho moc neuspokojila. Rychle ale přišel na to, jak chuť vylepšit. Následně rozšiřoval sortiment. Dnes vaří světlý dvanáctistupňový ležák, pivo tmavé i polotmavé. Do medového přidává tmavý lesní med, u pšeničného používá slad napůl z ječmene a napůl z pšenice.

Na Velikonoce uvařil pivo zelené s přídavkem kopřivového extraktu, problémem není ani pivo borůvkové nebo višňové. Stačí přidat do hotového piva ten správný aromát.

„Tato speciální piva vařím jen na zakázku, ale běžný sortiment pravidelně doplňuji. Člověk musí odhadnout množství, protože v sudech pivo vydrží maximálně dva měsíce, pak zkysne,“ říká sládek.

Sám sobě šéfem

František Halaxa si pochvaluje, že je sám sobě pánem a že nemusí už nikomu šéfovat. Pracovat s lidmi dnes je těžké a on si toho v době vedení hotelu užil dosyta. Teď je nejen majitelem pivovárku a sládkem, ale i uklízečem, obchodníkem a distributorem.

„Na Červenohorském sedle se situace rok od roku zhoršovala. Areál se nerozvíjí, lidí tam jezdí čím dál méně, už jsem toho všeho měl dost. Chtěl jsem být sám a taky užít si třeba i svých tří vnuček, na které jsem dřív neměl čas. Nová práce mě baví a naplňuje, jsem navýsost spokojený,“ říká sládek.

Vařit jde, kdy se mu chce a kdy dochází sortiment. Myslet musí dopředu, protože proces výroby je dlouhý a nedá se nijak ošidit ani urychlit. Nejvíc piva se vypije v létě, takže už teď se musí sládek připravovat na hlavní sezonu.

Díky změně profese má František Halaxa také víc času na svého koníčka, a tím je rybaření.

Těžší než vyrobit je prodat

Ve svém pivovárku v areálu, který patří jeho dceři, je František Halaxa schopen uvařit až čtyři sta hektolitrů piva za rok. Za první rok uvařil pětinu, největší díl patří světlému pivu. Jedna várka představuje dvě stě litrů.

„Za mok, který vyrábím, se rozhodně nemusím stydět a chystám se častěji objíždět různé soutěže a pivní festivaly, abych se dostal do povědomí,“ říká skládek. Povzbudil ho úspěch na soutěži v Železné Rudě, kde z devatenácti pivovarů skončil těsně pod stupni vítězů.

Výroba piva není podle slov Františka Halaxy tak složitá. Mnohem složitější je pak udat pivo na trhu, kde je velká konkurence a hlavně nerovné podmínky pro minipivovary.

Loučenský Václav se točí vedle domovského podniku stabilně ve třech dalších restauracích, vesměs mimo okres Šumperk.

Sládek z Loučné ví, že nemůže konkurovat velkým podnikům. Smyslem regionálních minipivovarů je podle něj doplňovat sortiment dostupných piv na trhu a hlavně udržovat tradici klasické výroby českého piva, která se nástupem nadnárodních monopolů postupně vytrácí.

„Mám představu, že by některé pivnice třeba v Šumperku, ale i jiné restaurace v našem regionu, nabízely Loučenského Václava jako doplňkový nebo příležitostný sortiment, a obohatily tak svoji nabídku o poctivé nefiltrované, nepasterované pivo,“ uzavírá sládek František Halaxa.

František Halaxa

• žije v Koutech nad Desnou
• je mu 59 let
• baví ho chytání ryb a práce kolem domu

Autor: Stanislava Rybičková

7.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobně na pracovišti. Nástup ihned. Vhodné i pro OZP,absolventy i pro důchodce. Možnost i na Dohodu o provedení práce. Vzdělání nejlépe vyučení nebo zaučení v oboru, ale není nezbytně nutné - možnost zaučení na pracovišti. Ochota a schopnost pracovat s hotovostí. Praxe vítána. Prac. doba turnusová - krátký/dlouhý týden. Kontakt: osobně na pracovišti Po - Pá od 11:00 - do 22:00 hod... Pracoviště: Jaroslav keprt - prac., 7. května, č.p. 30, 789 71 Leština u Zábřeha. Informace: Jaroslav Keprt, . Kvalita a kontrola jakosti - Kvalita a kontrola jakosti Specialista kvality, 28 000 Kč Důlní a hutní technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech Strojník lanové dráhy - elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AKTUALIZACE 31.8.2018!!!, První kontakt pouze telefonciký, písemný !!!, , Zaměstnavatel požaduje:, - minimálně vyučen nebo maturitní vzdělání v oboru elektro , - praxe v oboru 1 rok, , Pracovní poměr na dobu neurčitou, , Místo výkonu práce: lyžařské středisko Ramzová, Ramzová č.p. 339, Ostružná, 788 25 Branná, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na tel. čísle 602 468 453 , - zasláním písemné nabídky a stručného životopisu (CV) na e-mail: bonera@bonera.cz. Pracoviště: Bonera s. r. o. - lyžařské středisko ramzová, 788 25 Branná. Informace: Karla Kubíčková, +420 602 468 453. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 18 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři Řidič/ka "B" - rozvoz zboží. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup ihned. Vyučení, komunikativnost, příjemné vystupování, zodpovědnost, spolehlivost, ŘP "B", praxe v řízení dodávky, praxe v obchodní činnosti výhodou. Pracovní doba - vyjíždí se v 6.00 hod. Po zapracování velmi dobré platové podmínky. Vhodné i pro OZP. Kontakt: zájemci, posílejte své životopisy na uvedený e-mail spicka@mkfruit.cz.. Pracoviště: Mk fruit s.r.o. - prac., Žerotínova, č.p. 400, 787 01 Šumperk 1. Informace: Pavel Špička, . Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 9 000 Kč Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice LPG a plnírny plynových lahví. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 9000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost i zkráceného úvazku - dohoda se zaměstnavatelem. Znalost práce na PC, ŘP "B" výhodou. Prac. doba od 7:00-19:00 hod. , Kontakt: osobně po předchozí telefonické dohodě, telefonicky Po-Pá od 7-19:00 hod., e-mailem.. Pracoviště: Sorento pd s.r.o. - prac., 789 01 Zábřeh. Informace: Dušan Strašil, +420 603 931 674.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman
44

Prezident Zeman pošesté v kraji, v plánu má čtyři setkání s občany

Šumperk porazil Sokol Ústí a zvítězil podruhé v řadě.
23

Šumperk srazil Ústí i díky povedenému střídání

Kuba vyválčil těsně před koncem zápasu bod pro Mohelnici

Nechybělo mnoho a fotbalisté Mohelnice mohli v sobotu odpoledne skončit poprvé od 8. září bez bodového zisku. Na hřišti Litovle je ale v 89. minutě zachránil hrající kapitán Roman Kuba, jenž vyrovnal na 1:1 a poslal zápas do penaltového rozstřelu.

Jeseník přibrzdil vlastňák, i tak odčaroval kouzlo Šternberku

Jeseničtí fotbalisté v sobotu potvrdili formu posledních dní a týdnů, zvítězili potřetí z předchozích čtyř utkání. Tentokrát přemohli 3:1 silný Šternberk. Soupeře načali už během první půlhodiny utkání, pak si ale střetnutí sami mírně zkomplikovali.

Draci poprvé nedostali gól. Bobry přemohli nasazením

Po středeční prohře v Novém Jičíně trenéři šumperských hokejistů láteřili. Nebyli vůbec spokojeni s výkonem, jaký jejich svěřenci odvedli.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT