VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se žije Františku Halaxovi? Je sládkem v Loučné

Loučná nad Desnou /FOTOGALERIE/ – Téměř dvacet let pracoval František Halaxa v hotelu na Červenohorském sedle jako provozní nebo ředitel a teď, těsně před důchodem, se z něj stal sládek.

7.6.2010
SDÍLEJ:

Sládek z Loučné František HalaxaFoto: DENÍK/Stanislava Rybičková

Naučil se vařit pivo a vybudoval maličký pivovar, který se vejde do dvou místností v zadním traktu penzionu a restaurace Na Staré Poště v Loučné nad Desnou.

Obec, v jejíž místní části Koutech nyní žije, dostal i do názvu pěnivého moku. Své pivo pokřtil na Loučenského Václava. Proč zrovna jméno českého patrona?

„Václav je i patronem sládků a je to takové jméno, které se nedá moc překroutit a zvulgarizovat. Moji známí říkají zdrobněle, že si dají Vašíka,“ říká František Halaxa.

Je to téměř přesně rok, co stočil do soudků první várku a dnes už se ve varně umí otáčet s přehledem a samozřejmostí profesionála. Zařízení s celou kompletní technologií koupil od výrobce z Plzně. Ten mu také předal recepty a zaučil ho.

„Je to paradox, ale já sám jsem pivo nikdy moc nepil, raději jsem si nalil dobré víno, pivo jen výjimečně. Teď už si ho dám častěji, v práci ovšem nikdy, protože domů jezdím autem. Ochutnat, co jsem uvařil, můžu tedy až doma. Moje žena má pivo ráda odjakživa, ta je s mou novou prací moc spokojená,“ směje se sládek.

Voda, slad, chmel a kvasnice

„K výrobě piva je nutná voda, slad, chmel a kvasnice,“ vypočítává František Halaxa základní suroviny.

Používá slad z Hané, chmel bere z Žatecka, protože tam je prý nejlepší. Princip výroby pěnivého moku spočívá v přeměně škrobu obsaženém ve sladu v cukr a jeho následném zkvašení. Naklíčená a vzápětí usušená zrna ječmene či jiné obiloviny, čili slad, převařuje s postupným zvyšováním teploty. Říká se tomu rmutování.

„Začíná se na teplotě kolem 38 stupňů a zahřívá se postupně až na teplotu, při níž se škrob mění v cukr. Výsledná sladina vypadá jako tmavý sladký čaj. S rumem je to v zimě docela dobré pití,“ říká sládek.

Sladina se přefiltruje, přidá se k ní granulovaný chmel a společně se vaří jednu a půl hodiny. Výsledkem je mladina, která se ochladí a přečerpá do spilky. V nádržích spilky se do mladiny přidají pivovarské kvasnice a ty přemění cukr na alkohol.

Ve správném okamžiku se kvasný proces zastaví podchlazením. Kvasnice zůstanou na dně a dají se pak znovu několikrát použít. Pivo putuje do chladného ležáckého sklepa, kde v tancích a kovových sudech zraje až další čtyři týdny. Díky zbylým kvasnicím samo sebe sytí kysličníkem uhličitým. Protože se nijak nefiltruje ani nestabilizuje, říká se, že je pivo živé. Jeho stupňovitost ovlivňuje množství sladu, s nímž proces vaření piva začíná.

Použití světlého, karamelového, barevného či speciálního sladu ovlivňuje barvu piva.

Jak chutná Václav?

Kdyby Františku Halaxovi někdo nalil tři neoznačené sklenice různého piva, to své by poznal okamžitě.

„Díky způsobu výroby je husté, takzvaně plné. Taky je v něm víc cítit původní surovina. Voní sladem a má trochu kvasnicový ocásek,“ popisuje pěnivého Václava jeho výrobce.

Přiznává, že první várka, kterou uvařil, ho moc neuspokojila. Rychle ale přišel na to, jak chuť vylepšit. Následně rozšiřoval sortiment. Dnes vaří světlý dvanáctistupňový ležák, pivo tmavé i polotmavé. Do medového přidává tmavý lesní med, u pšeničného používá slad napůl z ječmene a napůl z pšenice.

Na Velikonoce uvařil pivo zelené s přídavkem kopřivového extraktu, problémem není ani pivo borůvkové nebo višňové. Stačí přidat do hotového piva ten správný aromát.

„Tato speciální piva vařím jen na zakázku, ale běžný sortiment pravidelně doplňuji. Člověk musí odhadnout množství, protože v sudech pivo vydrží maximálně dva měsíce, pak zkysne,“ říká sládek.

Sám sobě šéfem

František Halaxa si pochvaluje, že je sám sobě pánem a že nemusí už nikomu šéfovat. Pracovat s lidmi dnes je těžké a on si toho v době vedení hotelu užil dosyta. Teď je nejen majitelem pivovárku a sládkem, ale i uklízečem, obchodníkem a distributorem.

„Na Červenohorském sedle se situace rok od roku zhoršovala. Areál se nerozvíjí, lidí tam jezdí čím dál méně, už jsem toho všeho měl dost. Chtěl jsem být sám a taky užít si třeba i svých tří vnuček, na které jsem dřív neměl čas. Nová práce mě baví a naplňuje, jsem navýsost spokojený,“ říká sládek.

Vařit jde, kdy se mu chce a kdy dochází sortiment. Myslet musí dopředu, protože proces výroby je dlouhý a nedá se nijak ošidit ani urychlit. Nejvíc piva se vypije v létě, takže už teď se musí sládek připravovat na hlavní sezonu.

Díky změně profese má František Halaxa také víc času na svého koníčka, a tím je rybaření.

Těžší než vyrobit je prodat

Ve svém pivovárku v areálu, který patří jeho dceři, je František Halaxa schopen uvařit až čtyři sta hektolitrů piva za rok. Za první rok uvařil pětinu, největší díl patří světlému pivu. Jedna várka představuje dvě stě litrů.

„Za mok, který vyrábím, se rozhodně nemusím stydět a chystám se častěji objíždět různé soutěže a pivní festivaly, abych se dostal do povědomí,“ říká skládek. Povzbudil ho úspěch na soutěži v Železné Rudě, kde z devatenácti pivovarů skončil těsně pod stupni vítězů.

Výroba piva není podle slov Františka Halaxy tak složitá. Mnohem složitější je pak udat pivo na trhu, kde je velká konkurence a hlavně nerovné podmínky pro minipivovary.

Loučenský Václav se točí vedle domovského podniku stabilně ve třech dalších restauracích, vesměs mimo okres Šumperk.

Sládek z Loučné ví, že nemůže konkurovat velkým podnikům. Smyslem regionálních minipivovarů je podle něj doplňovat sortiment dostupných piv na trhu a hlavně udržovat tradici klasické výroby českého piva, která se nástupem nadnárodních monopolů postupně vytrácí.

„Mám představu, že by některé pivnice třeba v Šumperku, ale i jiné restaurace v našem regionu, nabízely Loučenského Václava jako doplňkový nebo příležitostný sortiment, a obohatily tak svoji nabídku o poctivé nefiltrované, nepasterované pivo,“ uzavírá sládek František Halaxa.

František Halaxa

• žije v Koutech nad Desnou
• je mu 59 let
• baví ho chytání ryb a práce kolem domu

Autor: Stanislava Rybičková

7.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 15 900 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ÚSO s maturitou, znalost AJ a NJ, základní znalost práce na PC, znalost programu Agnis výhodou. Vhodné i pro absolventy. Turnusová pracovní doba., Zaměstnanecké výhody: možnost ubytování, stravování zdarma, welnes program. Kontakt: e-mailem, telefonicky, osobně po předchozí domluvě.. Pracoviště: Hotel čhs s.r.o. - prac., 788 11 Loučná nad Desnou. Informace: Martin Dubský, +420 724 363 234.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 21 000 Kč

Prodavači v prodejnách. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: MVP: Nákupní park Zábřeh na Moravě, Leštinská č.p. 2429/1, Kontakt: personalni@breno.cz, Pro zcela nově otevíranou maloobchodní prodejnu koberců v Zábřehu na Moravě, Leštínská 1 přijmeme po dohodě na HPP 4 prodavače-muže ( vzhledem k celk. fyz. zátěži není tato práce vhodná pro ženy ). Požadujemevyučení v oboru, praxi v oboru nejméně 1 rok, ( v případě, že uchazeč prokáže své znalosti i bez předchozí praxe či vzdělání, není pak podmínkou ) . Dále od uchazečů očekáváme obchodní dovednosti, samostatnost, smysl pro odpovědnost a zvláště dobrý zdravotní stav. Nabízíme odpovídající mzdu vč. prémiového ohodnocení formou pohyblivých složek mzdy, příspěvky na stravné, pracovní poměr na dobu neurčitou a možnost seberealizace či kariérní růst. Uchazeči, kteří projeví zájem o tuto pracovní nabídku zašlou své životopisy s přiloženou občanskou fotografií na e-mail personalni@breno.cz. . Vybrané uchazeče pak vyrozumíme o dalším postupu.. Pracoviště: Koberce breno, spol. s r.o.-047 nákupní park zábřeh na moravě, Leštinská, č.p. 2429, 789 01 Zábřeh. Informace: , .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 100 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ Kuchařka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt osobní!, , Požadavky zaměstnavatele: , - kuchař (ka) do minutkové a hotovkové kuchyně, , Místo výkonu práce: provozovna Pizzerie Pinochio, Školní č.p. 236/16, 790 01 Jeseník 1, , Zájemci se mohou hlásit: , - osobně od 9:00 - 15:00hod v pracovní dny na provozovně zaměstnavatele Pizzerie Pinochio, Školní č.p. 236/16, 790 01 Jeseník 1, - telefonicky od 9:00 - 15:00 na tel. čísle 773 118 124 nebo 776 168 193, p. Bořutová Ivana. Pracoviště: Mgr. veronika neuwirthová - pizzerie pinocchio, Školní, č.p. 236, 790 01 Jeseník 1. Informace: Ivana Bořutová, +420 773 118 124.

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 14 400 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor/ka, čištění odlitků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14400 kč, mzda max. 18900 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Doba neurčitá., Jedná se o jemnou práci, u které je potřeba zvýšená pečlivost., Nabízíme:podnikové stravování, dovolená navíc, příspěvek na penzijní připojištění., Kontakt: telefonicky, e-mailem: Jitka Horáková - 583450490, Hana Uherková - 583450478.. Pracoviště: Hdo, spol. s r.o., Na Křtaltě, č.p. 1986, 789 01 Zábřeh. Informace: Jitka Horáková, +420 583 450 490.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Druhá etapa revitalizace sídliště 9. května v Jeseníku před dokončením.
21

Další část sídliště změnila podobu

Videosouhrn 19. července 2018

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Samosprávy musí za zakázky připlatit. Pokud vůbec najdou zhotovitele

Samosprávy v regionu mívají problém sehnat firmy na stavební zakázky. Pryč je doba, kdy v obecních kasách zůstávaly po výběrových řízeních ušetřené miliony korun.

U Libivé havaroval senior, v Malíně mladík

Nepřiměřená rychlost byla v úterý 17. července pravděpodobně příčinou dvou dopravních nehod na Šumpersku. O půl sedmé odpoledne u obce Lukavice havaroval třiaosmdesátiletý řodič Škody Octavia, který mířil od Zábřehu do Libivé.

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

Fotbalový Jeseník má konečně trenéra. Kdo se jím stal?

Dlouho nebylo jasné, který trenér povede jesenické fotbalisty do nové sezony krajského přeboru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT