VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se žije Františku Halaxovi? Je sládkem v Loučné

Loučná nad Desnou /FOTOGALERIE/ – Téměř dvacet let pracoval František Halaxa v hotelu na Červenohorském sedle jako provozní nebo ředitel a teď, těsně před důchodem, se z něj stal sládek.

7.6.2010
SDÍLEJ:

Sládek z Loučné František HalaxaFoto: DENÍK/Stanislava Rybičková

Naučil se vařit pivo a vybudoval maličký pivovar, který se vejde do dvou místností v zadním traktu penzionu a restaurace Na Staré Poště v Loučné nad Desnou.

Obec, v jejíž místní části Koutech nyní žije, dostal i do názvu pěnivého moku. Své pivo pokřtil na Loučenského Václava. Proč zrovna jméno českého patrona?

„Václav je i patronem sládků a je to takové jméno, které se nedá moc překroutit a zvulgarizovat. Moji známí říkají zdrobněle, že si dají Vašíka,“ říká František Halaxa.

Je to téměř přesně rok, co stočil do soudků první várku a dnes už se ve varně umí otáčet s přehledem a samozřejmostí profesionála. Zařízení s celou kompletní technologií koupil od výrobce z Plzně. Ten mu také předal recepty a zaučil ho.

„Je to paradox, ale já sám jsem pivo nikdy moc nepil, raději jsem si nalil dobré víno, pivo jen výjimečně. Teď už si ho dám častěji, v práci ovšem nikdy, protože domů jezdím autem. Ochutnat, co jsem uvařil, můžu tedy až doma. Moje žena má pivo ráda odjakživa, ta je s mou novou prací moc spokojená,“ směje se sládek.

Voda, slad, chmel a kvasnice

„K výrobě piva je nutná voda, slad, chmel a kvasnice,“ vypočítává František Halaxa základní suroviny.

Používá slad z Hané, chmel bere z Žatecka, protože tam je prý nejlepší. Princip výroby pěnivého moku spočívá v přeměně škrobu obsaženém ve sladu v cukr a jeho následném zkvašení. Naklíčená a vzápětí usušená zrna ječmene či jiné obiloviny, čili slad, převařuje s postupným zvyšováním teploty. Říká se tomu rmutování.

„Začíná se na teplotě kolem 38 stupňů a zahřívá se postupně až na teplotu, při níž se škrob mění v cukr. Výsledná sladina vypadá jako tmavý sladký čaj. S rumem je to v zimě docela dobré pití,“ říká sládek.

Sladina se přefiltruje, přidá se k ní granulovaný chmel a společně se vaří jednu a půl hodiny. Výsledkem je mladina, která se ochladí a přečerpá do spilky. V nádržích spilky se do mladiny přidají pivovarské kvasnice a ty přemění cukr na alkohol.

Ve správném okamžiku se kvasný proces zastaví podchlazením. Kvasnice zůstanou na dně a dají se pak znovu několikrát použít. Pivo putuje do chladného ležáckého sklepa, kde v tancích a kovových sudech zraje až další čtyři týdny. Díky zbylým kvasnicím samo sebe sytí kysličníkem uhličitým. Protože se nijak nefiltruje ani nestabilizuje, říká se, že je pivo živé. Jeho stupňovitost ovlivňuje množství sladu, s nímž proces vaření piva začíná.

Použití světlého, karamelového, barevného či speciálního sladu ovlivňuje barvu piva.

Jak chutná Václav?

Kdyby Františku Halaxovi někdo nalil tři neoznačené sklenice různého piva, to své by poznal okamžitě.

„Díky způsobu výroby je husté, takzvaně plné. Taky je v něm víc cítit původní surovina. Voní sladem a má trochu kvasnicový ocásek,“ popisuje pěnivého Václava jeho výrobce.

Přiznává, že první várka, kterou uvařil, ho moc neuspokojila. Rychle ale přišel na to, jak chuť vylepšit. Následně rozšiřoval sortiment. Dnes vaří světlý dvanáctistupňový ležák, pivo tmavé i polotmavé. Do medového přidává tmavý lesní med, u pšeničného používá slad napůl z ječmene a napůl z pšenice.

Na Velikonoce uvařil pivo zelené s přídavkem kopřivového extraktu, problémem není ani pivo borůvkové nebo višňové. Stačí přidat do hotového piva ten správný aromát.

„Tato speciální piva vařím jen na zakázku, ale běžný sortiment pravidelně doplňuji. Člověk musí odhadnout množství, protože v sudech pivo vydrží maximálně dva měsíce, pak zkysne,“ říká sládek.

Sám sobě šéfem

František Halaxa si pochvaluje, že je sám sobě pánem a že nemusí už nikomu šéfovat. Pracovat s lidmi dnes je těžké a on si toho v době vedení hotelu užil dosyta. Teď je nejen majitelem pivovárku a sládkem, ale i uklízečem, obchodníkem a distributorem.

„Na Červenohorském sedle se situace rok od roku zhoršovala. Areál se nerozvíjí, lidí tam jezdí čím dál méně, už jsem toho všeho měl dost. Chtěl jsem být sám a taky užít si třeba i svých tří vnuček, na které jsem dřív neměl čas. Nová práce mě baví a naplňuje, jsem navýsost spokojený,“ říká sládek.

Vařit jde, kdy se mu chce a kdy dochází sortiment. Myslet musí dopředu, protože proces výroby je dlouhý a nedá se nijak ošidit ani urychlit. Nejvíc piva se vypije v létě, takže už teď se musí sládek připravovat na hlavní sezonu.

Díky změně profese má František Halaxa také víc času na svého koníčka, a tím je rybaření.

Těžší než vyrobit je prodat

Ve svém pivovárku v areálu, který patří jeho dceři, je František Halaxa schopen uvařit až čtyři sta hektolitrů piva za rok. Za první rok uvařil pětinu, největší díl patří světlému pivu. Jedna várka představuje dvě stě litrů.

„Za mok, který vyrábím, se rozhodně nemusím stydět a chystám se častěji objíždět různé soutěže a pivní festivaly, abych se dostal do povědomí,“ říká skládek. Povzbudil ho úspěch na soutěži v Železné Rudě, kde z devatenácti pivovarů skončil těsně pod stupni vítězů.

Výroba piva není podle slov Františka Halaxy tak složitá. Mnohem složitější je pak udat pivo na trhu, kde je velká konkurence a hlavně nerovné podmínky pro minipivovary.

Loučenský Václav se točí vedle domovského podniku stabilně ve třech dalších restauracích, vesměs mimo okres Šumperk.

Sládek z Loučné ví, že nemůže konkurovat velkým podnikům. Smyslem regionálních minipivovarů je podle něj doplňovat sortiment dostupných piv na trhu a hlavně udržovat tradici klasické výroby českého piva, která se nástupem nadnárodních monopolů postupně vytrácí.

„Mám představu, že by některé pivnice třeba v Šumperku, ale i jiné restaurace v našem regionu, nabízely Loučenského Václava jako doplňkový nebo příležitostný sortiment, a obohatily tak svoji nabídku o poctivé nefiltrované, nepasterované pivo,“ uzavírá sládek František Halaxa.

František Halaxa

• žije v Koutech nad Desnou
• je mu 59 let
• baví ho chytání ryb a práce kolem domu

Autor: Stanislava Rybičková

7.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 14 900 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/ce, pomocník autoservisu. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní místo vyhrazeno zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb.; Základní administrativní činnost s využitím PC, nahrávání faktur, komunikace se zákazníky, pomocné práce na autoservisu, řízení motorového vozidla skupiny B., Požadavky: znalost PC, Word, Exel, Internet, řidičský průkaz skupiny B., Zaměstnanecké výhody: po zkušební době stravenky. Kontakt: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Raudo - výrobní družstvo invalidů - prac. staré město, Kladská, č.p. 171, 788 32 Staré Město pod Sněžníkem. Informace: Eva Kašparová, +420 734 762 957.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní laboranti 20 000 Kč

Zdravotní laboranti ZDRAVOTNÍ LABORANT/KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: , - úseky - hematologie, biochemie; , - laboratorní činnost v rámci diagnostické péče, dohled na činnost ostatních odborných pracovníků v oboru., , Požadujeme:, - odbornou způsobilost dle zákona č. 96/2004 Sb., v platném znění;, - specializovaná způsobilost předností pro dané úseky;, - schopnost aktivního, samostatného jednání, vstřícné chování a vystupování;, - pracovitost, spolehlivost a odpovědnost., , Mzdové podmínky: , - pro plný pracovní úvazek je sjednána základní měsíční mzda od 20 000,- Kč + zhodnocení praxe, osobní ohodnocení po adaptaci, příplatky nad rámec zákoníku práce, pravidelné výkonnostní odměny, mimořádné odměny a nepeněžní benefity společnosti., , Nabízíme: , - pracovní poměr na plný pracovní úvazek;, - zázemí silné a dynamicky se rozvíjející společnosti; , - nadstandardní benefity společnosti. , , Benefity:, - nadstandardní sociální a zaměstnanecký bonusový systém společnosti: , - týden dovolené navíc, možnost ubytování, měsíční příspěvek na penzijní připojištění 600,- Kč, dotované stravování (oběd za 33,-Kč), bezúročné zápůjčky, relaxační pobyty a zvýhodněné vouchery, rehabilitační cvičení zdarma, nadstandardní pokoje pro rodinné příslušníky, parkování v areálu zdarma, až 7% zvýhodněný nákup ve vlastní lékárně, společenské a kulturní akce společnosti, výhodný tel. rodinný tarif, nekuřácké prostředí., Kontakt: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Nemocnice šumperk a.s., Nerudova, č.p. 640, 787 01 Šumperk 1. Informace: Renata Kleštincová, +420 583 334 562.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 25 000 Kč

Vychovatelé pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami Vedoucí vychovatel. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt písemný!!!, , Požadavky zaměstnavatele:, - vysokoškolské vzdělání (vítáno vzdělání v pedagogickém oboru - speciální pedagogika), - praxe v oboru min. 5 let, - praxe ve vedení kolektivu, - znalost práce na PC - administrativa, - ŘP skup. "B", - flexibilita, kreativita, schopnost samostatného rozhodování, - aktivní přístup k celoživotnímu vzdělávání, - sportovní založení - kolo, turistika, pobyty v přírodě,..., , Pracovní úvazek plný, provoz dvoussměnný - převážně odpolední, , Nabízíme:, - mzdové rozpětí 25 000,- - 30 000,-Kč výše dle délky praxe + osobní hodnocení po zkušební době, - příspěvky z FKSP, , Žádosti zasílejte do 27.4.2018: , - na adresu Výchovný ústav a školní jídelna, Žulová, Komenského 154,, 790 65 Žulová do 27.4.2018, - na e-mail: vuzulova@seznam.cz, - tel. 584 459 357, , Náležitosti žádosti: , - motivační dopis - žádost o zaměstnání, - profesní životopis, - kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání. Pracoviště: Výchovný ústav a školní jídelna, žulová, komenského 154, Komenského, č.p. 154, 790 65 Žulová. Informace: Dagmar Bakešová, +420 584 459 357.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejen. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Věk nad 18 let dle zákona, příjemné vystupování, trestní bezúhonnost, přiměřený zdravotní stav, praxe výhodou není však podmínkou. Certifikát strážného zajistíme! Vhodné i pro OZP. Prac. doba turnusová, 7-20.00 hod. Pro informování ohledně pracovního místa volat na uvedený telefon. Nechodit na pobočku!. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - prac. hanušovice, Hlavní, č.p. 210, 788 33 Hanušovice. Informace: Simona Bernardi, +420 606 333 112.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hromadná bouračka: u Mohelnice se srazilo šest aut, jeden zraněný

Videosouhrn 24. dubna 2018

Dopadení nizozemských agresorů a přes dvě promile po dvou pivech: videa dne

Kauzy v městské firmě neberou konce

Ani po několika soudních jednání není jasné, kdy a zda vůbec se Podniky města Šumperka (PMŠ) dočkají náhrady škody od bývalého ředitele Luďka Šperlicha.

U Studené Loučky se srazila čtyři auta, jeden zraněný

Dopravní nehoda celkem čtyř vozidel způsobila v pondělí 23. dubna v pět hodin ráno komplikace v dopravě v úseku stoupání mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou.

Dva kryté bazény na Jesenicku nebudou, Jeseník podpoří Českou Ves

Dva kryté bazény pouhých pár kilometrů od sebe na Jesenicku nevzniknou. Město Jeseník podpoří velkou rekonstrukci bazénu v sousední České Vsi. Na tento účel je připraveno uvolnit jedenáct a půl milionu korun.

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 23. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT