Šestadvacetiletý šéfkuchař je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soboty do úterý se postará i o kachní či třeba kančí speciality.

Čtenářům Deníků poradil recept na výtečnou husí pečínku. Prozradil také, jak ozvláštnit její servírování.

Začněme svatomartinskou husou. Jak si ji máme připravit doma?
Receptů na svatomartinskou husu je několik. Základ ale mají všechny stejný. Husu je třeba nejprve očistit od peří a nečistot, opláchnout. Musí se pořádně nasolit, a to jak po povrchu, tak i uvnitř. Nebojte se toho a sůl vmasírujte do masa. Nesmí chybět ani pepř. Kmín dáváme pouze na vrchní stranu. Dovnitř se vloží cibule a jablko bez jádřince. Nabodávám ho hřebíčkem. Husu v pekáči podlijeme vodou a bílým vínem. Do šťávy dám i pokrájenou cibuli, nové koření a celý pepř. V domácích podmínkách pečeme mezi 150 až 160 stupni Celsia. Zpočátku by měla být přikrytá, stačí klidně alobalem. Ten na konci sundáme, zvedneme teplotu a necháme vytvořit zlatavou kůrku. Hotová je za zhruba dvě hodiny. Důležité je ji během pečení přelévat výpekem, aby se nevysušila.

A co pomalejší způsob pečení?
Ano, takzvané konfitování. Takto u nás připravujeme naporcovaná stehýnka, která se po očištění a okořenění vloží do vysoké vrstvy oleje, tedy výpeku, který jsme získali z pečení celých hus. V troubě vyhřáté pouze na 90 stupňů Celsia se pomalu dělají klidně i více jak deset hodin.

Macerované jablíčko 

K huse patří rozhodně dobré zelí. Poraďte postup na přípravu bílého a červeného.
Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že se do červeného nedává cibule, ale pouze špek. Do červeného také hned na začátku dodáme ocet. To proto, aby neztratilo barvu. Co mnoho lidí neví, je, že jakmile máme tuk, případně i s cibulkou připravený, zasypeme ho cukrem, který necháme zkaramelizovat a až poté tam přidáme nakrájené zelí. To má pak úplně jinou chuť, než když se docukruje na konci. Perfektní přílohou je pak variace knedlíků, noky, nebo i lokše z mouky a brambor.

Čím se dá ozvláštnit talíř při servírování?
Jako tip bych zmínil takzvané macerované jablko. Neoloupané a bez jádřince ho nakrájíme na centimetr a půl tenké plátky. Ty povaříme jen deset minut v asi půl litru kvalitního červeného vína se dvěma deci vody, které jsme osladili a přidali skořici. Půl hodiny je pak necháme odstát a poté položíme na zelí. Chuťově se k tomuto chodu velmi hodí. Na konce kostí od stehen se dávají papírové ozdoby, které jsou k dostání v obchodech. Plní funkci estetickou i praktickou. Nezašpiníte se tolik.