V obou okresech ale platí, že proti krajským volbám před čtyřmi lety sociální demokraté výrazně ztratili - zřejmě právě ve prospěch komunistů, k nimž se levicoví voliči přiklonili.

„Přesun hlasů mezi levicí a pravicí není tak dramatický, jak by to na první pohled mohlo vypadat. Přesouvaly se spíš hlasy uvnitř levice," konstatoval bludovský politolog Stanislav Balík, který učí na Masarykově univerzitě v Brně.

Proti volbám z roku 2008 hodně ztratila i ODS; na Jesenicku dostala téměř o devět a na Šumpersku o jedenáct procent hlasů méně než před čtyřmi lety.

Výrazně rozdílný zisk v obou okresech zaznamenala  TOP 09 a Starostové - na Jesenicku dostala tato strana o polovinu procent více hlasů než na Šumpersku.

„Nejspíš je to dáno tím, že na kandidátce bylo hodně starostů z Jesenicka, tedy osobností zakotvených v místní politice," komentuje rozdíl Balík.

Na Šumpersku se před „topku" prodrali vedle ODS i Nezávislí a Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty. „Koalici spoluvytvářejí lidovci a ti mají zejména na Zábřežsku silnou základnu. Dostali tady i hodně preferenčních hlasů, čímž voliči vykroužkovali Stranu zelených, která také tvořila koalici. Nikdo ze Zelených se do krajského zastupitelstva nedostal," uvedl politolog.  Jeho slova potvrzují preferenční hlasy pro zábřežského starostu Františka Johna (KDU-ČSL), který se z dvanáctého místa vyhoupl na místo čtvrté.

Nezávislí, kterým krajské křeslo uniklo pouze o pět setin procenta, doplatili podle politologa na to, že soupisku tvořili v naprosté většině lidé z okresu Šumperk. Zatímco na Šumpersku se Nezávislí blížili k zisku deseti procent, v jiných okresech kraje pohořeli.

„Vedle toho doplatili také na to, že lídr kandidátky, mohelnická advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, je kontroverzní osobnost, která budí výrazně kladné i záporné reakce; vyhovuje jen někomu," komentoval výsledek Nezávislých Stanislav Balík.

Krajský účet Nezávislých se ještě může změnit. Strana totiž oznámila, že podá návrh ke krajskému soudu na soudní přezkum výsledků voleb. Má podezření z manipulace s volebními lístky.

Pořadí stran

Okres Šumperk

ČSSD 23,85 %
KSČM 23,31 %
Koalice pro Ol. kraj se starosty 11,91 %
Nezávislí 9,99 %
ODS 9,37 %
TOP 09 a Starostové 4,79 %
Nezávislá volba 4,64
Strana práv občanů Zemanovci 2,61 %

Okres Jeseník

ČSSD 30,70 %
KSČM 24,56 %
ODS 9,51 %
TOP 09 a Starostové 9,02 %
Koalice pro Ol. kraj se starosty 6,0 %
Nezávislá volba 3,23 %
Nezávislí 2,56 %