Na Šumpersku bylo v březnu nejvíce lidí bez práce ve srovnání se stejným obdobím loňského a předloňského roku. Jesenicko dokonce zaznamenalo nejvyšší březnovou nezaměstnanost od vypuknutí ekonomické recese před třemi lety.

„V meziročním srovnání pozorujeme výrazné zvýšení nezaměstnanosti. To jasně svědčí o nepříznivém trendu ve vývoji nezaměstnanosti, který se poprvé projevil v srpnu loňského roku a nadále se prohlubuje," informoval Jaroslav Mikšaník, analytik olomoucké pobočky Úřadu práce České republiky.

Nedostatek práce pociťují lidé na vlastní kůži. „Kamarád je zaměstnaný v jedné menší zábřežské firmě. Na začátku roku prakticky měsíc doma, nebyly totiž zakázky. Teď chodí do zaměstnání jen tři nebo čtyři dny v týdnu," popsala zkušenosti ze svého okolí Zuzana Michalová ze Zábřehu.

I přes negativní vývoj se v regionu najdou firmy, které hledají větší počet zaměstnanců. „V současné době nejvíce volných míst inzeruje společnost Sulko, která kromě dvou desítek dělníků na výrobu plastových oken hledá i vedoucího výroby, logistika, exportního technika a manažery, nebo Hella Autotechnik. Ta hledá techniky nejrůznějšího zaměření," sdělil Mikšaník.

Dobrou zprávou je, že ani jedna firma v regionu nenahlásila úřadu práce větší hromadné propouštění.