Už o víkendu se však bude postupně ochlazovat. Na Štědrý den by měla rtuť teploměru vystoupat už „jen“ na tři až sedm stupňů. I to je nad vánočním průměrem. Mrznout nebude.

„Do Olomouce na trhy jsme chtěli jet včera. Přemluvila jsem manžela a vyrazili jsme až dnes. Vyplatilo se! Je nádherně. Počasí sice blížící se Vánoce nepřipomíná, ani ten punč tak nechutná, ale sluníčko je sluníčko,“ pochvalovala si zhruba šedesátnice Milada z Mohelnice na Šumpersku, která si odpoledne dopřávala punč na Horním náměstí.

Podle meteorologů přímo v Olomouci teplotní rekord nepadl – odpoledne bylo 12,4 stupně Celsia. Drží jej 20. prosinec roku 1958, kdy stanice v Olomouci naměřila 12,9 stupně Celsia.

Nové rekordy však byly naměřeny například v Javorníku, kde rtuť teploměru vystoupala na 13,8 a dosavadní extrém naměřený v roce 2015 činil 12,4.

„Pak v Bělotíně s 13 stupni, zatímco starý rekord z roku 1983 měl hodnotu 11,2,“ informoval Tomáš Ostrožlík z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Živý Betlém. Ilustrační foto.
Kam o víkendu 21. a 22. prosince? Na živý Betlém či na stadion

Ochlazení a déšť

Už v sobotu se ochladí a maxima dosáhnou osm až 11 stupňů.

„Bude hodně oblačnosti a odpoledne se přidá déšť, zejména na jihu Olomouckého kraje. Na severu budou srážky místy, na Jesenicku spíše vůbec,“ informoval meteorolog.

V neděli bude rovněž hodně oblačnosti a nejvyšší teploty čtyři až osm stupňů. V pondělí budou hlavně na horách přeháňky a odpolední teploty tři až sedm.

„Podobně v úterý, kdy budou odpolední teploty tři až sedm stupňů a oblačno, zejména na horách přeháňky,“ uvedl Ostrožlík.

I když se v následujících dnech bude ochlazovat, teploty na Štědrý den na Olomoucku by měly být odpoledne i tak lehce nad normálem. Nejnižší noční pak čtyři až nula.

„Na Štědrý den se sice ochladí, ale přes den bude nad průměrem, stejně jako celý prosinec,“ potvrdil Pavel Lipina, vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ Ostrava.

Vloni byla v Olomouci na Štědrý den nejvyšší teplota 5,9 stupně. Rekord z roku 1958 ale činí 10,6 stupně Celsia. Naopak nejchladnější 24. prosinec byl v Olomouci v roce 2001, kdy rtuť teploměru spadla na minus 17,9 stupně.

Vyberte nejkrásnější vánoční strom Olomouckého kraje 2019
Vyberte nejkrásnější vánoční strom v Olomouckém kraji. Hlasujte ZDE