Během dvou dní urazí Javorničtí spolu s kolegy s Polska a Ostravska pěšky okolo čtyřiceti kilometrů. Jejich cílem bude Nysa, kde se o víkendu konají Dny tvrze. Město si několikadenním programem a velkou bitvou připomíná období napoleonských válek. V roce 1807 jej francouzská vojska obléhala čtyři měsíce.

Na pochod se z Javorníku vydalo dvanáct místních, kteří představují rakouské polní dělostřelectvo. Přidali se k nim granátníci, jezdci na koních – huláni a několik pruských vojáků. Celkový počet účastníků dvoudenní cesty se blíží třicítce. „Po asfaltě to bude úmorné," říká předseda Javornické dělostřelecké gardy Martin Dopita. Tuší, co jej čeká. Do Nysy se Javorničtí vydávají už pošesté.

Protože se chtějí co nejvíce přiblížit dobovým reáliím, budou účastníci pochodu přespávat na statku ve stodole na seně a všechny své věci naložili na staré vozy. Koně táhnou i dvě repliky historických kanónů. Ten těžší, šestilibrový, váží přes šest set kilo.

„Kola jsou loukoťová z Polska, hlavně vyrobila strojírenská firma v Javorníku," říká Dopita. Na otázku, zda jsou funkční, odpovídá jednoznačně: „Jedeme s nimi do bitvy, budou střílet."

Javornická garda jezdí na historické akce každých čtrnáct dní. Dlouhý pochod ale absolvuje jen dvakrát do roka. Kromě toho do Nysy se účastní i pochodu na Slavkov. Stokilometrová cesta z Olomouce trvá celý týden.