„Řekla bych, že je to rok od roku horší. Těchto lidí přibývá. Jsou to mladí, staří. Když se vyplácí sociálky, bývá jich tu i dvacet. To se tady rvou, sprostě křičí, je to hrůza. Jsou u toho i malé děti, které sedí u mě na zahrádce," popisuje situaci v centru Javorníku Věra Blatová. Dění vidí na vlastní oči. Na náměstí prodává zmrzlinu.

„Pro město je to špatná vizitka. Ti lidé tady chodí opilí, pospávají v parku. Sedí i na kopečku na cestě k zámku. Chodí tudy turisté, ale když tam posedávají, nemají se k zámku jak dostat," říká Blatová.

Zkušenost s problémovými lidmi má i Božena Hroudová. Byla svědkem toho, jak jeden z opilců tancoval se sluchátky v uších a lahví alkoholu v ruce na náměstí. „Seděly tu ženské, které byly na výletě. Ptaly se: To tu máte každý den? A já jim řekla: Ne, to tady máme celý rok. Je to hrůza. Večer tady raději vůbec nechodím," řekla starší žena.

Na jednom se hlouček lidí na javornickém náměstí shodne. Když ve městě sídlilo obvodní oddělení policie s nepřetržitým provozem, situace byla lepší. Od listopadu 2011 se přestěhovalo do uvolněného objektu ve dvanáct kilometrů vzdálené Žulové. Budova v Javorníku se totiž nachází ve špatném stavu. Pro potřeby policie město loni zrekonstruovalo služebnu, kam muži zákona dojíždějí dvakrát týdně na několik hodin.

„Když tu policisté byli, chodili sem každý den a ti lidé si to nedovolili. Když je teď nějaký problém, než sem policisté z Žulové přijedou, oni utečou," zní z hloučku na náměstí.

Zhoršující se situaci dokládá i policejní statistika. Zatímco v dubnu až červnu 2011 neřešili muži zákona v Javorníku ani jeden přestupek proti vyhlášce zakazující požívání alkoholu na veřejnosti, loni to ve stejném období byly už dva případy a letos dokonce devět.

„Nárůst je v jarních měsících evidentní jak oproti loňskému roku, tak i na začátku tohoto roku mezi jednotlivými měsíci. Samotnou mě mrzí, že policie na situaci nezareagovala nějakými většími preventivními kroky," řekla starostka Javorníku Irena Karešová.

Podle policejní mluvčí Terezy Neubauerové se policisté problémem zabývají. „Výkon služby směřují na Javornicko, kde kontrolují problémová místa a přestupky na tomto úseku řeší v souladu se zákonem. Vedení obvodního oddělení velmi úzce spolupracuje se zástupci města Javorník. Hledají vhodné řešení daného problému, jako je kamerový systém a podobně," sdělila Neubauerová.

Javorník nyní čekají jednání, která by měla vést ke zlepšení bezpečnosti a kvality života ve městě. Již ve středu 26. června se zástupci města sešli s podnikateli a majiteli obchodů a restaurací v centru Javorníku. Na schůzce byla přítomna i policie.

„Řekli jsme si, že malými opatřeními se budeme všichni snažit fenomén opilství, ničení majetku města a nemovitostí regulovat," řekla Karešová.

Radnice připravuje i novou vyhlášku, která by měla doplnit stávající normu o regulaci pití alkoholu. Zaměřit by se měla mimo jiné na kálení na veřejných prostranstvích či ničení rostlin v parku.

„Jsme třetí největší město v okrese Jeseník. Budu proto žádat státní policii, aby zvýšila počet hodin, kdy je přítomna na služebně, kterou jsme jí v Javorníku připravili. Situace směřuje k tomu, že město bude vypisovat referendum o zřízení městské policie. Bude také pravděpodobně vynakládat prostředky na zřízení kamerového systému na kritických místech," doplnila Karešová.