Do mapování výskytu rysa se v pátek a o víkendu pustili zaměstnanci správy i dobrovolníci. Podle vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Michaely Pruknerové budou mít odborníci potvrzené informace v rukou v příštích dnech. „Máme pravděpodobně dvě stopy, které se ale budou ještě ověřovat. Od poloviny lidí, kteří byli v terénu, ještě údaje nemáme. Pravděpodobně tak bude výskyt rysa v Jeseníkách stejný jako v loňském roce, loni se potvrdili jeden až tři jedinci," řekla ČTK Pruknerová.

Podle odborníků je důležité informace o výskytu tohoto zvířete v horách znát; získají tím i zprávu o stavu přírody.

„Rys ostrovid je silně ohrožený druh. V Jeseníkách ho bylo dříve o něco více, poté jeho populace výrazně klesla až na hranici vyhynutí, nad níž se těsně pohybuje i v současné době. Je to významný druh, který indikuje určitou zachovalost přírodního prostředí," řekl ČTK zástupce vedoucí jesenické správy Jindřich Chlapek.

Podle odborníků přítomnost rysa ostrovida ukazuje, že jesenický ekosystém stále funguje. „Je na vrcholu celé potravní pyramidy. V případě, že tam není, něco vážného se děje. Ať už je to tlak pytláků nebo velké rušení, velké množství lidí, což je v Jeseníkách problém. Rys tady nenachází dostatek klidových míst," doplnil Chlapek. Sám stopy po rysovi nezachytil, objevil jen velké množství stop lišek.

Do terénu vyrazili ochranáři s dobrovolníky na běžkách, pěšky či na sněžnicích. Cílem bylo projít co možná za nejkratší dobu co největší vyznačené území. „Vytipovávají se přitom lokality, kdy je největší předpoklad, že se může rys vyskytovat. Osobně jsem byla v oblasti Rabštejna. Při monitorování se zapisují i ostatní stopy, udělá se celkový přehled o zvěři, díváme se i na stopu vlka a medvěda, což je ale ještě méně pravděpodobnější, že na něj narazíme, než u rysa," doplnila Pruknerová.

Zachycené stopy musejí odborníci v terénu vyfotit tak, aby je mohli následně posoudit experti. Ochranáři se nezaměřují jen na jeho stopy, ale i na jeho stopní dráhu, aby bylo možné vidět, jak se zvíře v terénu pohybovalo.