Podle frontmana Jaromíra Švejdíka se kapela aktuálním albem vrací do Jeseníků, kde před lety začínala.

„Mezitím jsme se rozutekli do světa a je pro nás velmi těžké scházet se ke zkouškám, k tvorbě nových věcí. Možná až se sem jednou jako dobří holubi vrátíme, něco nového vznikne. V současné situaci to ale nevidím," vysvětlil zpěvák Jaromír Švejdík, proč Priessnitz prezentují album Beztíže jako své definitivně poslední.

"Myslím, že co jsme chtěli říct, jsme řekli, nerad bych, abychom se nějak zacyklili. Momentálně si neumím představit, že třeba za deset let nahrajeme další album, může se stát, že někteří z nás už budou někde v jiné dimenzi. Ale nikdy neříkej nikdy," dodal druhý zakládající člen kapely, kytarista Petr Kružík.

Zdroj: Youtube

Album s jedenácti novými písněmi v produkci Dušana Neuwertha vzniklo díky ohlasu filmu Alois Nebel a následnému úspěšnému turné. Na něm se fanoušci po nových písních často ptali.

Priessnitz je dali dohromady během posledních čtyř let. Letos v květnu desku nahráli ve studio Sono, vokály pak na začátku léta ve svém domácím studiu.

Podle Jaromíra Švejdíka je nové album o pouti kapely, která spolu vydržela hodně dlouho, je trochu otlučená, ale také poučená a dospělá.

„Došli jsme k cíli a cítíme, že už nejsme tolik svázaní ambicemi a očekáváním, můžeme k tvorbě přistupovat svobodně, beztížně," okomentoval charakter desky Jaromír Švejdík.

Několik písní z nového alba mohli fanoušci slyšet na květnovém koncertu v tančírně v Račím údolí.

Více novinek představí Priessnitz 8. října na koncertu, který se bude příznačně konat v Priessnitzových lázních v Jeseníku. Během prosince se pak kapela vydá na celorepubliko­vé turné.