Hlídky strážníků v Jeseníku mívají o jednoho člena navíc. Vedle mužů v uniformách kráčí mladý německý ovčák. V Jeseníku žije zhruba čtrnáct dní a sžívá se s novým prostředím i pánem.

„Adaptuje se na okolí, na město Jeseník, na vnitřní i venkovní prostory, výtahy, schody. Aby věděl, kam má jít a nebál se různých prostor, ze kterých mohou mít psi obavy. Ale tento pes je velmi vyrovnaný,“ pochvaluje si svého svěřence Queena strážník Petr Beněk.

Na zimním stadionu zbourali severní tribunu.
FOTO: Tribuna na zimáku šla k zemi, před hokejovou sezonou

S Queenem se sžívá dobře.

„Když si ho člověk osahá, koukne něj, přivolá si ho, tak ví, že ten pes bude dobrý,“ říká zkušený strážník, který u jesenické městské policie slouží třiadvacet let a výcviku psů se v minulosti věnoval.

Queen vzbuzuje respekt už jen svou vizáží. Mohutné zvíře má velké tlapy a výrazné drápy.

Uplatní se v různých situacích

„Už jen černá barva u psa působí respekt. Druhá věc je jeho výška, stavba těla. Je narostlý, vysoký. Samozřejmě mladí psi působí zženštilejším dojmem, ale jak stárnou, nabírají a jsou mohutnější,“ popisuje psovod.

Queen pochází ze Šumperku, kde ho policejní kynolog naučil základním dovednostem. Jeho pořízení vyšlo na šedesát tisíc korun, dalších devadesát si vyžádaly související náklady jako pořízení kotce, vybavení, veterinární péče nebo krmivo.

Ilustrační foto
Tropy začínají. Kdy bude v kraji největší žár

Podle ředitele Městské policie Jeseník najde Queen uplatnění při řešení situací, kdy se problémoví lidé, často pod vlivem alkoholu či drog, dopouští protiprávního jednání a je problematické je „zpacifikovat“ pomocí donucovacích prostředků.

Služební pes může výrazně pomoci i při zákrocích proti agresivním jedincům či skupině lidí, přispět by měl k celkovému pocitu bezpečí Jeseničanů.

Pomůže pátrat po pohřešovaných

„Je to i významné rozšíření spolupráce se složkami IZS při pátrání po pohřešovaných osobách v katastru Jeseníku. Služebního psa je možné využít rovněž v rámci prevence kriminality,“ přiblížil Martin Novotný.

Odstavná plocha za kulturním domem v Zábřehu před zahájením prací.
Začala stavba parkoviště za kulturákem v Zábřehu. Autobusy pojedou jinak

Za necelého půl roku čeká Queena důležitý zkouška.

„Aktuálně je určen pro prevenci. Zároveň je cvičen na atest, který bude po dovršení 20. měsíce svého věku konat v Dobroticích u Holešova pod dohledem krajského kynologa z Policie ČR. Atest je potřebný, aby mohl být nasazen do výkonu služby a ke služebním zákrokům,“ doplnil Martin Novotný.