Výpadek pokrývá město Jeseník z vytvořených rezerv, dodatečnými příjmy z prodeje majetku a provozními úsporami. S výjimkou nového osobního vozu byla z letošního do příštího roku posunuta zatím jedna investice. Vyčerpané rezervy spolu s očekávaným nižším příjmem z daní v příštím roce budou však městu citelně chybět při sestavování rozpočtu na rok 2021, kdy město plánovalo rekonstrukci budovy IPOS a další významné akce.

„Z plánovaných investic vypadlo multifunkční hřiště s ledovou plochou, které jsme přesunuli do příštího roku. Zároveň s tím přehodnotíme, zda bychom nerealizovali všechny tři etapy najednou. Současně bychom požádali o dotaci z ministerstva školství,“ uvedl místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Původní plán počítal s vybudováním ledové plochy už letos, vyznavači bruslení však nepřijdou zkrátka. Při jednání města s lázněmi její vedení potvrdilo, že i v tomto roce bude ledové kluziště v lázních fungovat.

Ilustrační foto
Přes 100 policistů hledalo v Jeseníkách ztraceného staříka. Našel se, v pořádku

Další investiční akcí, o které se diskutovalo, bylo vybudování nového skateparku v Bukovicích, místní části Jeseníku.

„Jeho realizaci jsme dali zelenou. Tento záměr však musí ještě posvětit červnové zastupitelstvo, které bude jednat o financování této stavby, konkrétně o navýšení rozpočtu o 6,3 milionu korun. Pokud se zastupitelé vysloví pro, tak se stavební práce rozběhnou ještě letos,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Dopady koronaviru na rozpočet Jeseníku jsou drtivé. Jen za květen se daňové příjmy města propadly ve srovnání s loňskem o více než pět milionů korun, což představuje pokles o téměř dvě pětiny.

Jeseník s Prahou opět spojuje přímý autobus
Pravidelná dálková linka z Jeseníku přes Králíky, Žamberk, Hradec Králové do Prahy obnovila v pondělí 8. června provoz. Jezdit začal beze změn i autobus na lince z Krnova přes Bruntál, Olomouc nebo Prostějov do Brna. Cestující nemusí mít obavy, autobusy jsou pravidelně dezinfikovány a čištěny. Dopravce cestující prosí, aby nezapomínali na nošení roušky.

Škodí 5G sítě zdraví? Odpoví lékař
Pohled lékaře na 5G. To je název přednášky, která se koná v pátek 12. června od půl páté večer v Kině Pohoda v Jeseníku. Přednášet bude jeden z předních specialistů v oblasti výzkumu léčiv a molekulární onkologie v Česku, Doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D. Odborník Fakultní nemocnice Olomouc je autorem více než dvaceti patentů protinádorových léčiv a biomarkerů. V současné době je českým národním ředitelem pro evropskou infrastrukturu translační medicíny a zaměřuje se na rizikové faktory nádorových onemocnění. Po přednášce bude následovat diskuze na toto téma.