Zima se blíží, a proto se pracovníci Technických služeb Jeseník chtějí do výzdoby pustit co nejdříve. Manipulace s osvětlením v mrazivém počasí je nepříjemná i nebezpečná a tomu se chtějí, jako každý rok, vyhnout.

„S pracemi chceme začít už příští týden,“ informoval správce veřejného osvětlení Martin Paták.

Ředitel TS Jan Prejda připojil i nepříjemnou novinku. „Letos bude výzdoba bez náměstí. Co nejdříve má být znám vítěz rekonstrukce náměstí, který okamžitě začne s demoličními pracemi. Jde o rozsáhlý projekt, který má být dokončen už na podzim příštího roku. Z náměstí co nejdříve zmizí stromy, na které jsme každoročně umísťovali osvětlení,“ vysvětlil Jan Prejda, proč se jeho lidé při výzdobě vyhnou centru města. Vánoční osvětlení bude jen na radnici.

„Pro zahájení stavby si mohli najít lepší čas. Ale atmosféru Vánoc máme přece každý ve svém srdíčku a to, že nebude pro jednou svítit náměstí, by se nemělo na naší náladě odrazit,“ řekla Vladislava Mrnková, která s rodinou bydlí přímo na jesenickém náměstí.

Tragédii v tom, že centrum města nebude rozzářené, nevidí ani Rudolf Kučák z nedalekého Domašova: „Že nebude osvětlené náměstí, to mi nevadí. Výlohy budou svítit, a to dělá atmosféru Vánoc taky. Mně vadí, že se bude předělávat to, co je hotové, a že se budou znovu rozbíjet cesty, které se nedávno opravily.“

Práce na vánoční výzdobě odstartují v Jeseníku co nejdříve. Jako první je na seznamu tržnice a ulice Školní. Termín dokončení si však Martin Paták netroufá odhadnout. První rozsvěcení je dané, na první adventní neděli bude město svítit.