Město žádalo ministerstvo pro místní rozvoj o příspěvek na revitalizaci bývalého vojenského areálu, kde dnes vzniká průmyslová zóna Za Podjezdem. Původně skončila žádost pod čarou, ale ve čtvrtek 13. září došel na radnici e-mail, že město má možnost peníze získat.

Zároveň ale stát stanovil radnici šibeniční termíny. Příspěvek by musela prostavět a vyúčtovat ještě do konce letošního roku. Navíc by muselo město v napjatém rozpočtu najít peníze na dofinancování akce. Zastupitelé Jeseník tak minulý čtvrtek na svém jednání stáli před otázkou, zda se do rizikového projektu pustit.

„Jsme v situaci, kdy můžeme obdržet dotaci. Dnes nám někdo sdělil, že máme v pondělí závazně říct, jestli ji chceme. Pokud bychom řekli, že ano, je třeba počítat s prostředky z rozpočtu města ve výši milion sto padesát tisíc korun. A není jasné, jestli vše do konce roku stihneme," shrnul situaci místostarosta Jeseníku Libor Halas (MPJ).

„Pokud má zóna fungovat jako celek, bez investic a spoluúčasti města se neobejde. Pokud je možnost dotaci získat, je třeba, abychom do tohoto projektu šli a infrastrukturu dotáhli do konce. Zvlášť když už je vybrán i zhotovitel a čekali jsme na to, jak tato dotace dopadne," obrátil se ke svým kolegům jesenický zastupitel Pavel Perutka (ODS).

Jeho apel však našel kladný ohlas jen u menšiny zastupitelů. Pro zahájení prací se vyslovilo jen osm členů městského parlamentu. Radnice se pokusí získat dotaci příští rok a vyjednat se stavební firmou takové podmínky, aby již uzavřená smlouva nespadla pod stůl.

Jeseník není jediné město, které v poslední době nevyužilo získanou dotaci. V Javorníku obdrželi před časem téměř milion korun na obnovu památníku obětem druhé světové války. Radnice by ji musela dofinancovat čtvrt milionem korun. Peníze ale potřebuje na jiné projekty, a tak z opravy sešlo.